latinica  ћирилица
12/08/2015 |  10:48 | Autor: SRNA

Od maja 2014. u Srpskoj prijavljeno više od 4.000 oboljelih od morbila

U Republici Srpskoj od maja prošle do 3. avgusta ove godine prijavljene 4.063 osobe oboljele od morbila, u 48 opština.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, epidemije morbila u tom periodu prijavljene su u 24 opštine, dok su u 17 odjavljene.

Načelnik službe za epidemiologiju u Institutu Ljubica Јandrić rekla je da je u julu registrovano 34 oboljelih.

- Prateći mjesečni trend obolijevanja, u ovom mjesecu došlo je do znatnog smanjenja broja zaraženih u odnosu na prethodne mjesece, kada je registrovan višestruko veći broj, rekla je Јandrićeva.

Јandrićeva je navela da se, s obzirom na značajno opadanje broja oboljelih, sezonski period, te veći broj odjavljenih epidemija, očekuje smirivanje i odjava epidemija i u drugim opštinama, odnosno stabilizacija epidemiološke situacije kada je riječ o ovoj bolesti.

Najveći broj oboljelih ima od 20 do 29 godina, dok su 42 odsto oboljelih nevakcinisane osobe, zatim 37 odsto osobe koje nemaju podatke o vakcinalnom statusu, dok je svega 10 odsto zaraženih uredno vakcinisano.

Od početka epidemije hospitalizovano je 287 oboljelih osoba, uglavnom sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom različitih starosnih doba, što je oko sedam odsto od ukupnog broja oboljelih.

- Od komplikacija kod oboljelih su registrovane bronhopneumonije, pneumonija, upala uha i sinusa, i dva slučaja encefalitisa. U toku epidemije smrtni slučajevi nisu registrovani, istakla je Јandrićeva.

Higijensko epidemiološke službe domova zdravlja gdje su registrovani oboljeli i epidemije u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske i infektivnim klinikama preduzimaju potrebne mjere za sprečavanje pojave i suzbijanje širenja epidemije ove bolesti.

- Mjere koje se preduzimaju su dijagnoza i prijava oboljenja, liječenje i izolacija oboljelih, epidemiološko ispitivanje i anketiranje oboljelih, te nadzor nad kontaktima, provjera vakcinalnog statusa djece i omladine `MMR` vakcinom, a zatim i vakcinacija nevakcinisanih, nepotpuno vakcinisanih i lica bez podataka o vakcinalnom statusu, naglasila je Јandrićeva.

Ona je dodala da je i zdravstveno prosvjećivanje i informisanje putem medija takođe značajan korak ka smanjenju broja zaraženih morbilama.