latinica  ћирилица
28/07/2015 |  15:59 | Autor: TANЈUG

Izložba Narodnog muzeja "Poruke sa ruke" na aerodromu

Putnici koji koriste avionski prevoz od danas na Aerodromu Nikola Tesla mogu da pogledaju kako izgleda srednjevjekovno prstenje koje se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu na izložbi "Poruke sa ruke".
Izložba na Aerodromu "Nikola Tesla" - Foto: TANЈUG
Izložba na Aerodromu "Nikola Tesla"Foto: TANЈUG

Putnici koji koriste avionski prevoz od danas na Aerodromu Nikola Tesla mogu da pogledaju kako izgleda srednjevjekovno prstenje koje se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu na izložbi "Poruke sa ruke".

Kroz seriju printova na kojima je predstavljeno prstenje može se steći uvid u veliko materijalno bogatstvo srpskih srednjovjekovnih vladara i vlastele.

Ono svjedoči o prefinjenom ukusu i osjećaju za vizantijsku estetiku koja je u spoljnim oblicima tražila i nalazila skrivenu božansku ljepotu.

Na prstenu je moglo biti utrezano ime vlasnika, njegov društveni rang ili profesija. Takođe, urezane maksime ili stihovi koji se mogu vidjeti na eksponatima mogu da približe niz pojava i misli kojima se vlasnik prstena priklanjao, čime se publici približavaju lična uvjerenja ljudi koji su živjeli prije više vjekova.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković rekla je da je izuzetna čast što se dijelovi bogatih fondova Narodnog muzeja ponovo predstavljaju na Aerodromu Nikola Tesla, jer je to druga izložba na tom mjestu.

Ona je to mjesto ocijenila kao poseban izložbeni prostor, izuzetno atraktivan i izazovan, koji pruža mogućnost putnicima iz inostranstva, ali i sugrađanima da vide dio bogatog fonda Narodnog muzeja.

Borić Brešković je rekla da su predstavili nakit, vrhunska ostvarenja srednjevjekovne umjetnosti koje može da izdrži poređenje sa najvišim i najuspešnijim radionicama Evropskog kruga.

"Ovde imamo prilike da pogledamo i razne heraldičke simbole, moć srpske srednjevjekovne vlastele i srpskih vladara. Vidi se i prsten kraljevića Radoslava i carice Teodore, majke cara Dušana", dodala je ona i izrazila nadu da će na taj način izazvati pažnju posjetilaca da pokažu radoznalost i dođu u Narodni muzej kada bude bio otvoren za javnost.

Izvršni direktor Aerodroma Nikola Tesla Zoran Stojković citirao je oca prosvetiteljstva i vođu francuske revolucije Denija Didroa koji je rekao da je najsrećniji onaj čovjek koji može da usreći druge ljude.

"Danas, kada otvaramo novu izložbu Narodni muzej u Beogradu i Aerodrom Nikola Tesla su najsrećiji, jer je prošlu izložbu te institucije "Art tura" vidjelo 750.000 ljudi", podsjetio je on i dodao da se nada da će nova postavka premašiti taj rekord.

Stojković je podsjetio da Aerodrom Nikola Tesla ove godine očekuje svog petomilionitog putnika i da su veliki investicioni ciklus započeli sa radovima na Terminalu 1 i da će ga nastaviti sa Terminalom 2.

On je dodao da će na taj način sljedeće godine moći da opsluže 7,5 do osam miliona putnika i da je plan da do 2020. godine omoguće uslugu svim avio kompanijama.

Stojković je podsjetio da je Aerodrom Nikola Tesla preuzeo ulogu da i bude medijator i popularizator kako kreativne, tako i kulturne industrije, pa će u sljedećem periodu organizovati izložbu "Investiraj u Srbiju" kroz koju će start up sceni u zemlji omogućiti da prikaže svoja dostignuća, kao i ostalim tehnološkim firmama iz Srbije.