latinica  ћирилица
28/07/2015 |  11:05 | Autor: SRNA

Sarkazam nas čini kreativnijim

Sarkazam čini ljude kreativnijim - pokazuju istraživanja američkih naučnika

Itraživači s američkih poslovnih studija, poput Harvarda, napravili su niz eksperimenata kako bi analizirali na koji način sarkastični komentari utiču na ljudsku kreativnost.

Tokom bizarnog testa punog "trik pitanja" poput: "Kako bih mogao zapaliti svijeću i pričvrstiti je na zid, a da po podu ne kapa vosak?" - ispitanici su pokazali bolje rezultate ako su se služili sarkastičnim komentarima ili nakon što su čuli neke sarkastične komentare.

Naučnici tvrde da sarkazam stimuliše kreativnost, "otvara" ideje i pomaže u analiziranju problema i donošenju rješenja koja su potpuno nova.

Pisac Oskar Vajld vjerovao je da sarkazam predstavlja nižu formu mudrosti, ali naučnici sada navode da - podstiče viši nivo razmišljanja.

U eksperimentima je sudjelovalo tri stotine ljudi, a 64 odsto njih koji su davali sarkastične komentare bili su u stanju da smisle kreativnija rješenja i riješe zadatak uspješnije.

Oni koji su, osim toga, i slušali sarkastične komentare imali su još bolje rezultate - 75 odsto uspjelo je da riješi zadatak.