latinica  ћирилица
11/07/2015 |  19:08 | Autor: B92

Islandski umjetnik traži leševe za svoj sljedeći performans

Umjetnik Snori Asmundson saopštio je nedavno u postu na Fejsbuku da traži mrtva tijela kako bi ih iskoristio u ime umjetnosti.
Islandski umjetnik, Snori Asmundson, traži leševe za svoj sljedeći performans - Foto: Screenshot
Islandski umjetnik, Snori Asmundson, traži leševe za svoj sljedeći performansFoto: Screenshot

"Potreban mi je leš za video instalaciju. Ako umirete, želio bih da pozajmim vaše tijelo kada umrete. Tijelo će biti vraćeno u mrtvačnicu u istom stanju u kojem je pozajmljeno. Iskreno vaš, Snori Asmundson“, glasi post.

U okviru umjetnikovog sljedećeg performansa biće uključen ples sa nedavno preminulom osobom. Asmundson želi na ovaj način da pokrene brojna pitanja poput "Zašto on to radi?", "Da li je ovo legalno?" i "Mogu li sada da odem kući?".

Performans će trajati oko sat vremena, a oko svih detalja umetnik će se sa volonterima dogovoriti preko advokata koji će pripremiti odgovarajući ugovor.

Za sada ima par zainteresovanih ljudi, ali čini se da oni neće umrijeti tako brzo – jedan Islanđanin koji je bolovao od neizlječive bolesti čudesno se oporavio nakon što je potpisao ugovor. Ipak, umjetnik je istrajan u svojim namjerama.

“Možete otići u Kinu ili Meksiko i kupiti tijelo, ali mene to ne interesuje, nisam moralno korumpiran na taj način. Ovo djelo želim da izvedem sa punom saglasnošću preminule osobe, ako ništa drugo, onda iz poštovanja prema njoj i njenoj porodici“, zaključio je Asmundson.