latinica  ћирилица
30/06/2015 |  11:41 | Autor: RTRS

Oglasio se Šuker: Nikada nisam namještao utakmice

ARD je prije četiri dana objavio kako posjeduje dokumente kojima potvrđuje da je Ante Šapina davao Davoru Šukeru savjete za klađenje.
Davor Šuker (Foto: hns-cff.hr) -
Davor Šuker (Foto: hns-cff.hr)

Problem je što je Šapina u Njemačkoj osuđen zbog namještanja utakmica. Njemački mediji su potom javili da Šukera istražuje i UEFA, prenosi "Goal".

Predsjednik Fudbalskog saveza Hrvatske (HNS) šutio je do danas, a oglasio se saopštenjem preko službene stranice hrvatske kuće fudbala. Saopštenje prenosimo u cijelosti:

"Prvo, želim naglasiti kako sam čovjek iz fudbala i kako sam posvetio svoj život sportu kojeg volim. Imao sam priliku predstavljati nekoliko velikih klubova u nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Povrh toga, imao sam čast braniti boje svoje zemlje u 69 utakmica. Kroz sve to, bio sam u prilici upoznati i pozdraviti hiljade osoba povezanih sa sportom.

Nažalost, u toj širokoj grupi su i oba navedena Hrvata optužena za namještanje utakmica. U svakom slučaju, mogu jasno potvrditi kako nikada u životu nisam bio uključen u bilo kakvu aktivnost koja za cilj ima dogovaranje ili uticanje na ishod fudbalske utakmice.

Nadalje, mogu potvrditi kako smo Hrvatski fudbalski savez i ja potpuno predani borbi protiv te strašne bolesti kakva je namještanje utakmica.

Takođe želim ovom prilikom istaći da nikada nisam bio ispitivan od strane bilo kojeg ovlaštenog tijela u vezi s navodnim odnosom s g. Antom Šapinom i g. Marijom Cvrtkom. Dobro je poznato da je kancelarija bohumskog javnog tužilaštva više od sedam godina vodio, i još uvijek vodi, borbu protiv namještanja fudbalskih utakmica. Mogu potvrditi da me to tijelo nikada nije ispitivalo o bilo kakvim potencijalnim implikacijama koje bi me povezale s takvim aktivnostima, iz jednostavnoga razloga što nikada nisam igrao ili djelovao protiv svojih čvrstih fer-plej načela i ljubavi prema integritetu sporta.

Kratko i jasno".