latinica  ћирилица
16/06/2015 |  21:41 | Autor: TANЈUG

Holanđani grade most pomoću 3D štampača (VIDEO)

Holandska kompanija MX3D planira da sagradi most iznad kanala u Amsterdamu pomoću tehnike koja bi mogla da postane standardom buduće gradnje.
Robotski štampači u projektu gradnje mosta (Foto: Heijmans) -
Robotski štampači u projektu gradnje mosta (Foto: Heijmans)

"Koristeći robotske štampače koji mogu da kreiraju čelične strukture u 3D, napravićemo pješački most iznad jednog od kanala u centru Amsterdama", navodi se u saopšenju ove startup kompanije.

Projekat, čija bi realizacija trebalo da počne u septembru, podrazumijeva da roboti sami prave potpornu strukturu kako most bude napredovao.

Specijalno dizjanirane robotske ruke zagrijavaju metal na 1.500 stepeni Celzijusa, oblikujući "kap po kap" strukturu mosta. Krećući se od jedne obale, roboti će "štampajući" metal strpljivo stvarati konstrukciju sve dok ne dotaknu drugu obalu.

"Princip je jednostavan. Povezali smo modernu mašinu za zavarivanje sa industrijskom robotskom rukom", kazao je dizjaner mosta Јoris Larman, prenosi AFP.

"Mašinama rukovodi kompjuterski program koji smo sami razvili tako da one mogu da odštampaju veoma kompleksne i veoma različite metalne strukture", objasnio je on.

Dosad su robotske ruke koršćene za štampanje manjih metalnih struktura, ali bi ovo bio prvi projekat velikih razmjera koji bi bio ostvaren putem 3D tehnologije, kazala je predstavnica MX3D, dodajući da bi to ujedno bio i prvi korak ka korišćenju ove napredne tehnike u građevinarstvu, posebno u izvođenju opasnih zadataka poput visinske gradnje.

U MX3D-u očekuju da most, koji će biti dug sedam metara, bude gotov do polovine 2017.