latinica  ћирилица
16/06/2015 |  08:35 | Autor: SRNA

Nakon 13 mjeseci u rijeci Bosni, "golf" ponovo kod vlasnika

Crveni "golf dvojka", vlasništvo Siniše Starčevića, na suvom se našao nakon 13 mjeseci od kako je u naletu vodene mase u majskoj poplavi prošle godine potonuo sa ivice mosta u dobojskom naselju Bare.
Nakon 13 mjeseci u rijeci Bosni, "golf" ponovo kod vlasnika - Foto: SRNA
Nakon 13 mjeseci u rijeci Bosni, "golf" ponovo kod vlasnikaFoto: SRNA

- Iako su mi govorili da je rijeka Bosna auto odnijela čak do Šamca, nisam gubio nadu da ću ga pronaći. Prije 18 godina uvezao sam ga iz Njemačke i zahvaljujući njemu preživljavali smo nekako i ja i moja porodica, rekao je Starčević, dok je bager iz korita izvlačio automobil.

Starčević, koji je dugogodišnji ribar, odazvao se prošle godine pozivu Civilne zaštite da zajedno sa prijateljima čamcem pomogne u evakuaciji i snabdijevanju građana naselja Bare koji su bili ugroženi poplavom.

- Tog 15. maja prešao sam `golfom` most iz pravca Kožuha. Naprijed se nije moglo jer je voda već poplavila drugu stranu, a ubrzo ni nazad, tako da sam auto ostavio uz samu ivicu mosta, sa kojeg ga je bujica odnijela zajedno sa mostom, prisjeća se Starčević.

Od gubitka automobila, kaže on, u tom trenutku teže mu je palo što je bespomoćan slušao zapomaganje i dozivanje u pomoć stanovnika čije su kuće bile poplavljene.

Starčević kaže i da nije gubio nadu da će pronaći automobil, i navodi da je godinu dana čamcem plovio oko i iznad vozila, a uočio ga je prije 10 dana.

- Ribari su govorili da je viđen kod Modriče i Šamca. Sva navedena mjesta sam obišao pronalazeći po koji crveni dio tuđih vozila. I eto, bio sam uvjeren da ću ga naći, i to baš na ovom terenu, oko 300 metara od mosta, rekao je Starčević.

Zahvaljujući niskom vodostaju iz vode je virio dio crvenog krova, što su kasnije potvrdili i ribari koji su mjesto obilazili čamcima.

Starčević, za kojeg je crveni golf "dvojka" više od auta, kaže da će sada morati da ga se riješi.

- Moraću ga se riješiti, nešto u otpad, a nešto u dijelove, kaže Siniša.