latinica  ћирилица
01/06/2015 |  08:40 | Autor: B92

"Teorija velikog praska" dodjeljuje stipendije studentima

Početkom naredne akademske godine dvadesetak studenata koji su primljeni na "UCLA", ali nisu u prilici da pokriju troškove studiranja, dobiće stipendiju koja nosi naziv "The Big Bang Theory" ("Teorija velikog praska").

"Bazinga!", što bi rekao Šeldon Kuper, junak hit serije "Teorija velikog praska", na vijest koja će svakako obradovati studente prestižnog Kalifornijskog univerziteta ("UCLA"), a slučaj je bez presedana, budući da dosad nijedna stipendija nije nazvana po nekoj TV seriji.

Osim što preuzima ime jednog od najpopularnijih sitkoma, stipendija se odlikuje i po tome što su je osnovali ko - producent serije Čak Lor i većina njenih glumaca, među kojima DŽim Parsons, Kejli Kuoko-Sviting, DŽon Galeki i Sajmon Helberg, kao i TV mreža Si-Bi-Es i studio Vorner Bros.

Zahvaljujući njihovim donacijama prikupljeno je blizu četiri miliona dolara.

Kao što i sam njen naziv govori, stipendija će biti namijenjena studentima matematičkih, naučnih, tehnoloških i inženjerskih nauka.

- Serija "Teorija velikog praska" je bila pravi poklon za nas, posvećena naučnoj zajednici i podržana od nje, pa smo odlučili da joj malo vratimo od onog što nam je dala - objasnio je Lor u intervjuu za sajt Verajeti.

- U tom duhu, naša "porodica" je dala značajnu donaciju i zajedno ćemo podržati buduće erudite, naučnike i lidere - rekao je on.

Za "UCLA" je ovo prilika da mu se pridruže novi briljantni studenti, koji potiču iz siromašnijih društvenih sredina.

Naime, da bi neko upisao prestižni univerzitet u Los Anđelesu osim odličnih školskih rezultata potrebno je da ima i prilično dubok džep.

Kako bi stvar bila još zabavnija, imena odabranih studenata biće saopštena tokom snimanja serije, čija će nova sezona početi da se prikazuje od idućeg septembra.