latinica  ћирилица
08/05/2015 |  18:30 | Autor: TANЈUG

Stvoreni prvi in vitro spermatozoidi

Francuski naučnici tvrde da su uspjeli da kreiraju prve ćelije ljudske sperme u laboratorijskim uslovima, što, prema stručnjacima, predstavlja veliki skok u liječenju muškog steriliteta.
Spermatozoidi (ilustracija) -
Spermatozoidi (ilustracija)

Kako prenosi AFP, laboratorija Kalistem u Lionu saopštila je ove nedjelje da su dobili "kompletan ljudski spermatozoid in vitro", što je prvi takav uspjeh u svijetu, na kom su istraživači radili posljednjih 15 godina.

"Na kraju 2014. godine, kompanija je bila u prilici da proizvede u potpunosti formiran spermatozoid u laboratoriji, koristeći testikulaturnu biopsiju pacijenta u kojoj se nalaze samo spermatogonije, tj. fetalne ćelije u nezrelom stadijumu", navodi Kalistem.

"Ovo istraživanje utire put inovativnim terapijama u liječenju muškog steriliteta, što je jedan od glavnih problema današnjice, jer se broj spermatozoida smanjio se za 50 odsto u proteklih pola vijeka", ističe se u saopštenju.

Rezultati istraživanja još nisu objavljeni ni u jednom stručnom časopisu, te su stručnjaci ovu vijest dočekali sa rezervama. Oni su, međutim, istakli da ukoliko bude provjereno, ovo otkriće će predstavljati značajan napredak.

Spermatogeneza, proces tokom kojeg se osnovne reproduktivne ćelije razvijaju u spermatozoide, traje 72 dana u ljudskom tijelu. Istraživači navode da bi ovaj napredak mogao da pruži rješenje za desetine hiljada muškaraca koji pate od neopstruktivne azoospermije, ili abnormalne proizvodnje sperme koja uzrokuje sterilitet.

Prema podacima kompanije, liječenje muškog steriliteta mogao bi da dovede do razvoja tržišta vrijednog preko 2,3 milijardi evra, sa više od 50.000 novih pacijenata godišnje.

"Iz testikularne biopsije bi se dobijali spermatozoidi koji bi bili sačuvani procesom krioprezervacije do trenutka kada pacijent poželi da postane otac", navodi se u saopštenju.

Kalistem namjerava da pretkliničke testove sprovede do 2016, dok bi kliničke testove počeo 2017.
Dosad su istraživači u svijetu uspjeli da spermatogenezu u laboratorijskim uslovima izvedu samo u slučaju miševa.