latinica  ћирилица
05/05/2015 |  18:16 | Autor: B92

Zašto DŽong Un neće u Moskvu?

Američki CNBC piše da je prijateljstvo Moskve i Pjongjanga dovedeno u pitanje nakon što je Kim DŽong Un, lider Sjeverne Koreje, odustao od učešća na paradi u Moskvi, 9. maja.

Kim DŽong Un, koji je na mjesto lidera došao 2011. godine, nakon smrti svog oca, svi su iščekivali u Moskvi nakon Putinovog poziva, piše CNBC.

Put u Moskvu bi za njega bio značajan, kako se navodi, zbog toga što je to prvi put da DŽong Un kao lider odlazi u inostranstvo, ali i zato što je u pitanju bila Rusija. Putovanje je trebalo da bude važno zbog mogućnosti širenja ekonomske saradnje sa Moskvom.

Međutim, nakon što je otkazao dolazak, mediji spekulišu o razlogu. Neki su objavljivali da Kim neće doći zbog toga što tamo zahtijeva "poseban tretman", između ostalog, da bude izdvojen od ostalih prisutnih lidera, te da bi on "patio ukoliko ne bi bio izdvojen na neko uzvišenije mjesto od ostalih". Takođe, objavljeno je i da Moskva nije bila spremna da prihvati i masovnu bezbjednosnu pratnju koja bi išla sa korejskim liderom.

Takođe, Internešenel biznis tajms i mnogi drugi mediji su objavili da se Kim susreće sa velikim pritiskom dok je na vlasti, te da je to jedan od razloga zbog kojeg je prošle nedjelje izvšio egzekuciju 15 osoba.

Potparol Kremlja Dmitri Peskov ranije je izjavio da razlog zbog kojeg je korejski lider otakazo svoje učešće ne paradi "unutrašnje stvari".