latinica  ћирилица
21/04/2015 |  19:17 | Autor: Blic

Žedni vozači su opasniji od pijanih

Ukoliko žedni sjednete za volan veće su šanse da izazovete saobraćajnu nesreću nego da ste pijani - tvrdi nova studija.

U cilju istraživanja kako dehidriranost utiče na vozače, naučnici sa univerziteta u Louborou su sproveli svojevrsni test na osnovu koga su ustanovili da žedni vozači naprave duplo više grešaka u saobraćaju od onih koji su pili jednu čašu vode na sat vremena.

Rezultati istraživanja i ne bi bili toliko čudni da se ne zna prosječan broj saobraćajnih grešaka koje naprave pijani vozači. Prema ovom istraživanju ispada da su opasniji žedni vozači.

Naučnici tvrde da za ovo postoji i objašnjenje. Naime, dehidriranost utiče na naglu promjenu raspoloženja što povećava nervozu i smanjuje koncentraciju.

Profesor Roj Maugan, koji je vodio eksperiment, kaže da su rezultati i njega iznenadili.

- Vozači koji su učestvovali u eksperimentu prvog dana su pili 200 ml vode na sat vremena. Sljedećeg dana smo im smanjili količinu vode na 25 ml na sat vremena i rezultati su bili šokantni. Prvog dana učesnici su napravili 47 saobraćajnih prekršaja, dok se drugog dana taj broj povećao na 101 - rekao je profesor Maugan.

On takođe naglašava da ovim istraživanjem ne želi da zanemari loš uticaj alkohola i narkotika već samo da skrene pažnju i na druge opasnosti.

- Svi znamo da je alkohol velika prijetnja u saobraćaju, ali moramo da razmišljamo i o drugim opasnostima. Јedna od njih je i dehidratacija - zaključio je profesor Maugan.

Rezultati ove studije su objavljeni u naučnom časopisu "Psychology and Behaviour".