latinica  ћирилица
21/04/2015 |  15:41 | Autor: RTS

Čudovište iz Loh Nesa 81 godinu „pred objektivom“

Prva fotografija „čudovišta iz škotskog jezera Loh Nes“, čuvenog Nesija, objavljena je u britanskim medijima prije tačno 81 godinu – 21. aprila 1934. godine. Obilježavanju godišnjice pridružio se i „Gugl“.

Ginekologu Robertu Vilsonu prvom je pošlo za rukom da fotografiše čudovište iz škotskog jezera Loh Nes. Fotografija objavljena u listu Dejli mejl i dalje je najpoznatija slika Nesi, a i danas se koristi u reklamne svrhe.

Crno-bijela fotografija prikazuje „čudovište“ dugog i tankog vrata koje izlazi iz jezera.

Tačnije, prva, ali mutna fotografija napravljena je 6. decembra 1933. godine. Hju Grej je tu fotografiju takođe objavio u Dejli mejlu, ali se na kraju ispostavilo da je to bio pas koji trese granu.

Međutim, Vilsonova fotografija je decenijama „odolijevala“ i uspijela da uvjeri nekoliko miliona lakovjernih da se u Loh Nesu zaista nalazi čudovište.

Tek je 1975. godine „tužna istina“ izašla na vidjelo – riječ je o dječjoj slici podmornice čiji je vrh izgledao kao glava nekog čudovišta. Međutim, mnogi i dalje ne vjeruju u to. Autor te šale je bio izvjesni Marmedjuk Veterel.

Ima nevjerovatnih priča o Nesi. Kružile su glasine da je riječ o zmaju ili praistorijskoj životinji. Čak su i škotske vlasti u jednom trenutku naredile policiji da patrolira oko jezera kako znatiželjni mještani i turisti ne bi uznemirili „pitomo i simpatično“ čudovište.

Neki svjetski mediji šaljivo su naveli da Škoti zaista vjeruju u postojanje čudovišta Nesi poslije nekoliko čašica njihovog čuvenog viskija.

Čudovište iz Loh Nesa je na kraju, uz viski, postalo pravi „ambasador“ škotskog turizma.