latinica  ћирилица
08/04/2015 |  17:05 | Autor: Agencije

Ako vanzemaljci postoje, ogromni su!

Istraživanje kosmologa Fergusa Simpsona, naučnika sa Univerziteta u Barseloni, pokazalo je da vanzemaljci mogu biti teški do 300 kilograma. Teorija je nastala opservacijom naše planete.
Vanzemaljac (ilustracija) - Foto: ilustracija
Vanzemaljac (ilustracija)Foto: ilustracija

Naučnik se oslanja na matematički model koji pretpostavlja da su organizmi na drugim planetama u skladu sa zakonima očuvanja energije, kao i bića na našoj planeti. Na osnovu toga je uradio procjenu kolika bića bi se mogla nalaziti u svemiru, a zaključak je bio da su ogromna.

Na Zemlji većim životinjama treba više resursa i zbog toga ih je malo. Na našoj planeti dominiraju manji oblici života, među kojim su i ljudi.

Mada, Simpson je dodao kako čak ni Zemlja možda nije dobar primjer, zato što je većina nenaseljenih planeta koje bi potencijalno mogle kriti oblik neke vrste života, po veličini bliža Marsu nego Zemlji.

Mišljenja naučnika o ovoj teoriji su podijeljenja- dok su jedni saglasni sa Simsponovom teorijom, drugi je osporavaju zbog nedostatka dokaza.

- Teorija je interesantna, ali nemamo konkretnih podataka s kojim možemo da radimo. Imamo samo našu planetu i njene stanovnike da posluže kao model za posmatranje- rekao je naučnik s Instituta „Seti“, Set Šostak. Dodao je da Simpson nije uzeo u obzir gravitaciju, kao ni teoriju evolucije.