latinica  ћирилица
28/03/2015 |  21:00 | Autor: RTRS

Solarne elektrane, budućnost (VIDEO)

U Republici Srpskoj, poslije usvajanja Zakona o obnovljivim izvorima energije i Akcionog plana, podignuto je dvadeset sedam solarnih elektrana. Njih devetnaest struju isporučuje u mrežu, a osam je u probnom radu.
Obnovljivi izvori energije - Foto: RTRS
Obnovljivi izvori energijeFoto: RTRS

 Iza ovakve vrste proizvoidnje struje, stoje domaće institucije. Sve količine, isporučene u distributivnu mrežu, premirane su.  Јedna od više njih koje su izgrađene ili se grade u Hercegovini, u Bileći je zvanično priključena na mrežu. Ima snagu od 250 kilovata, a takve su još dvije u Republici Srpskoj. Interes investitora je veliki, zato što je cijena kilovatčasa takve struje garantovana, a ulaganja se relativno brzo vrate. Uz to, ovaj dio Republike Srpske ima veliki broj sunčanih dana. Nažalost, kvota učešća subvencionisane struje, dobijene iz solarnih elektrana, ograničena je. Preduzeće NIK prom, sa suinvestitorom, projekat je realizovalo za jednu godinu. Solarni paneli postavljeni su na oko četiri i po hiljade kvadratnih metara krova industrijskog objekta. Godišnja proizvodnja je oko 340 megavata." Mi smo potpisali ugovor sa Elektroprivredom na 15 godina, i imamo subvencije na električnu energiju", naveo je Trifko Nosović, direktor NIK prom d.o.o.


Prosječna cijena kilovata struje iz solarnih elektrana iznosi oko trideset pfeniga, a zavisi od instalirane snage. Solarna elektrana, snage do 5o kilovata, porodice Lero, u probnom radu. Očekuju da će se uloženih oko 13o hiljada maraka vratiti za šest-sedam godina.
Da bi zvanično isporučivale struju u distributivnu mrežu, svaka solarna elektrana mora dobiti sertifikat od Regulatorne komisije za energetiku.
Kvota predviđena Akcionim planom već je popunjena. Subvencije, posredno, plaćaju potrošači, izdvajajući po 0,21 pfenig po utrošenom kilovatčasu za obnovljive izvore. Trenutno se, u domaćoj mreži, koristi svega o,1 % struje proizvedene u solarnim elektranama.
Energija iz obnovljivih izvora, obaveza je po ugovoru sa energetskom zajednicom Јugoistočne Evrope i propisima Evropske unije. Do formiranja posebnog tijela, Elektroprivreda će obavljati poslove operatora.