latinica  ћирилица
28/03/2015 |  14:40 | Autor: SRNA

Stegića Ada: Pomen za 22 žrtve fašističkog terora

Na Stegića Adi kod Srpca danas je služen parastos za 22 žrtve fašističkog terora koje su ustaše zvjerski pobile krajem marta 1944. godine.
Pomen stradalima - Foto: FONET
Pomen stradalimaFoto: FONET

Nakon parastosa, koji je služio lokalni sveštenik Mladen Prodanović, delegacije opštinskog SUBNOR-a, BORS-a, opštine Srbac i Mjesne zajednice Razboj Lijevče položile su vijence na spomenik žrtvama ustaškog zločina.

Predsjednik OO SUBNOR-a Branko Pivašević rekao je da se ovaj zločin, za koji niko nije odgovarao, nikada ne smije zaboraviti.

"Građani Srpca u NOB-u su dali veliki doprinos u borbi protiv fašizma. U raznim jedinicama bilo je angažovano 1.214 boraca, od kojih je 390 poginulo, više od 500 ranjeno, 315 zarobljeno, dok je evidentirano i 285 civilnih žrtava rata", rekao je Pivašević.

On je podsjetio da su na području opštine Srbac poginula tri narodna heroja Danko Mitrov, Zdravko Čelar i Esad Midžić, dok je ova opština dala jednog narodnog heroja Slavu Vujanovića - Žuću, koji je poginuo 1942. godine kod Ljubovije.

Pivašević je najavio da SUBNOR priprema inicijativu za podizanje velikog zajedničkog spomen-obilježja svim poginulim borcima iz opštine Srbac od balkanskih do posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

Načelnik opštine Srbac Drago Ćirić rekao je da bi ova inicijativa bila veliki dopronos sadašnje generacije da se žrtve za slobodu svog naroda vječno pamte.

"To tom mjestu bi bili održavani časovi istorije budućim naraštajima", rekao je Ćirić i dodao da će opština Srbac finansijski pomoći u održavanju 25 spomen obilježja iz Drugog svjetskog rata.

Ustaše su krajem marta 1944. godine na Stegića Adi pored Vrbasa likvidirale 20 članova porodica Јove, Milutina i Mihajla Stegića i dva člana porodice Milivoja Višnjića, od kojih je većina bila mlađa od 15 godina.

Najstarija žrtva bio je 44-godišnji Milutin Stegić, a najmlađa 13-mjesečna beba Petra Stegić.

Oni su pohvatani na prevaru krajem marta 1944. godine i dovedeni na obalu Vrbasa, gdje su likvidirani pod optužnbom da su čamcima prevozilie partizane.

Narod Mjesne zajednice Razboj Lijevča je 1987. godine na mjestu zločina podigao spomenik, a SUBNOR Srbac je 2012. godine postavio ploču sa imenima žrtava.

Organizator pomena je bio Opštinski odbor SUBNOR-a Srbac, u saradnji sa predstavnicima Mjesne zajednice Razboj Lijevče.