latinica  ћирилица
28/03/2015 |  10:13 | Autor: SRNA

SRS: Granica sa Hrvatskom da ide sredinom Dunava

Srpska radikalna stranka /SRS/ zatražila je od najviših zvaničnika Srbije da insistiraju da se utvrdi granica Srbije sa Hrvatskom, koja bi išla sredinom rijeke Dunav, kao što je već definisana rječna granica između Srbije i Rumunije.
Dunav - Foto: ilustracija
DunavFoto: ilustracija

U saopštenju SRS ističe da Srbija ne smije prihvatati međunarodnu arbitražu o ovom pitanju, kao što se zalaže Hrvatska, bez obzira što će je uslovljavati rješavanjem ovog spornog pitanja u toku pregovora za ulazak Srbije u EU.

"Naprotiv, to insistiranje može da bude razlog za prekid tih pregovora, što bi bilo najbolje rešenje za Srbiju i sve građane koji u njoj žive", ističu radikali.

U saopštenju se podsjeća da hrvatski zvaničnici sve češće u javnost izlaze sa zahtjevom da se granica sa Srbijom utvrdi tako što bi od Srbije oduzeli 11.000 hektara zemljišta na lijevoj obali Dunava i predlažu međunarodnu arbitražu, ukoliko se ne dogovore sa predstavnicima Srbije.

"SRS upozorava režim Aleksandra Vučića i Ivice Dačića da se više ne igraju sa državnom teritorijom i da insistiraju na trenutno jedino mogućem sporazumu o utvrđivanju granice sa Hrvatskom, koja bi išla sredinom plovnog puta dela reke Dunav", navodi se u saopštenju.

Napominje se da je poslanička grupa SRS u Skupštini Srbije još 2010. godine predložila Rezoluciju o utvrđivanju granice između Srbije i Hrvatske na Dunavu i da je tadašnja skupštinska većina odbila da se raspravlja o tom prijedlogu.