latinica  ћирилица
17/02/2015 |  16:28 | Autor: SRNA

Zavodu za patologiju aparat vrijedan 200.000 KM

Predstavnici kompanije "Roš" donirali su Univerzitetskoj bolnici-Kliničkom centru Banjaluka aparat u vrijednosti 200.000 KM koji će obezbijediti pouzdaniju dijagnostiku malignih oboljenja.
Kompanija "Roš" - donacija za UBKC Banja Luka - Foto: SRNA
Kompanija "Roš" - donacija za UBKC Banja LukaFoto: SRNA

 Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović rekao je da će uvođenje aparata, koji će omogućiti bržu, kvalitetniju i pouzdaniju dijagnostiku, biti veoma značajno u borbi protiv malignih oboljenja.

Riječ je o aparatu "Ventana benčmark ge iks", koji će se koristiti za obradu uzoraka standardizovanim protokolom u Zavodu za patologiju.

Ovaj sistem će standardizovati i automatizovati proces imunohistohemijskog bojenja i in situ hibridizacije za patohistološku analizu svih uzoraka.

Donacija podrazumijeva i neophodne reagense i antitijela za procjenu HER2 statusa oboljeljih od karcinoma dojke i karcinoma želuca.

Direktor Univerzitetske bolnice-Kliničkog centra Mirko Stanetić rekao je da će uvođenje novih analitičkih metoda omogućiti formiranje terapijskih protokola individualno, a na osnovu fenotipskih i genotipskih karakteristika bolesti kod svakog pacijenta.

On je podsjetio da je kompanija "Roš" Univerzitetskoj bolnici-Kliničkom centru Banjaluka prije dvije godine donirala visokosofisticirani aparat "Kobas 4800", kada je počela sa radom i Laboratorija za molekularnu dijagnostiku, u kojoj se već dvije godine obavljaju analize mutacije EGfR gena za oboljele od adenokarcinoma pluća iz cijele BiH.

"Uvođenjem novih metoda iz oblasti molekularne dijagnostike, Univerzitetska bolnica-Klinički centar Banjaluka je postala prva institucija u BiH koja je osposobljena za ovakav vid testiranja", rekao je Stanetić.

Načelnik Zavoda za patologiju Svetlana Tomašević-Pavlović rekla je da ova organizaciona jedinica godišnje radi oko 500 analiza HER2 receptora i do 80 analiza amplifikacije HER2 gena.

"Koristim ovu priliku da u ime zaposlenih Zavoda zahvalim kompaniji `Roš`", rekla je Tomašević-Pavlović.

Direktor kompanije "Roš" Adnan Filipović smatra da će Zavod za patologiju Univerzitetske bolnice-Kliničkog centra upotrebom doniranog "Ventana benč mark ge iks" sistema u velikoj mjeri unaprijediti dijagnostiku oboljenja od karcinoma dojke.

"Na taj način odrediće se pacijenti koji će primjenom odgovarajuće terapije imati najveći klinički benefit, a smanjiće se troškovi liječenja pacijenata u Republici Srpskoj", rekao je Filipović.

On je podsjetio da je ova kompanija prisutna u BiH 15 godina i da od početka svojim aktivnostima kao partner učestvuje u razvoju zdravstvenog sistema, kontinuirano ulaže u infrastrukturu zdravstvenih institucija, te u edukaciju zdravstvenih radnika.