latinica  ћирилица
09/01/2015 |  11:40 | Autor: vecernjenovosti

Ce-vitamin - Naš najbolji čuvar zdravlja

Usporava starenje, pospješuje zarastanje rana, poboljšava funkcije nervnog i endokrinog sistema, čuva srce i krvne sudove, sprečava pojavu tumora...

U borbi protiv zimskih infekcija, Ce-vitamin je jedan od najboljih saveznika. Osim što obezbjeđuje pravilno funkcionisanje imunog sistema, zahvaljujući jakom antioksidativnom dejstvu sprečava stvaranje štetnih slobodnih radikala, usporava starenje, pospješuje zarastanje rana, poboljšava funkcije nervnog i endokrinog sistema, čuva srce i krvne sudove, olakšava apsorpciju gvožđa i kalcijuma, sprečava pojavu tumora.

Hroničan umor, krvarenje desni, gubitak apetita, problemi s varenjem, smanjena otpornost na infekcije, dehidriranost kože i bolovi u zglobovima, glavni su simptomi koji ukazuju na nedostatak Ce-vitamina. A da bismo zadovoljili dnevne potrebe za ovim moćnim antioksidansom, koje se, u zavisnosti od starosnog doba kreću između 40 mg i 120 mg, neophodno je da jelovnik obogatimo voćem i povrćem.

Najviše Ce-vitamina ima u agrumima, kiviju, jagodama, ribizlama, paprikama, brokoliju, zelenom lisnatom povrću i peršunu.