latinica  ћирилица
09/11/2014 |  11:28 | Autor: Večernje novosti

Više kilograma, a i vitamina D

Osobe koje imaju problem sa prekomjernom tjelesnom težinom trebalo bi da povedu računa da li uzimaju dovoljno vitamina D.
Hrana - ilustracija - Foto: getty
Hrana - ilustracijaFoto: getty

Evropsko endokrinološko udruženje objavilo je vodič koji se odnosi na procjenu, tretman i prevenciju nedovoljnog unošenja vitamina D, a gojazni su u posebnom riziku zbog manje fizičke aktivnosti i nedovoljnog izlaganja na suncu.

"Stručnjaci koji se bave značajem vitamina D imaju podjeljeno mišljenje u pogledu nivoa vitamina D u organizmu gojazne osobe: da li je posredi “zarobljavanje vitamina D“ u masnim ćelijama ili je nivo ovog vitamina niži zbog “razblaženja“ velikom zapreminom tijela gojaznih", objašnjava doktor Sreten Kavarić, internista endokrinolog Kliničkog centra Crne Gore.

Zbog toga nadoknada vitamina D kod gojaznih podrazumijeva veće dnevne doze u odnosu na prosječno uhranjene osobe. Prema preporukama stručnjaka, ove osobe bi dnevno trebalo da uzimaju od 800 do 2.000 internacionalnih jedinica, što je dovoljno za održavanje dobrog stanja zdravlja.

Ovaj vitamin može da se nadoknadi kapima ili suplementima, ali i pravilnim izborom namirnica. U dovoljnim količinama nalazi se u svježoj morskoj ribi, pečurkama koje su sušene na suncu, jajima, obogaćenom mlijeku, ulju od bakalarove jetre.

"Vitamin D je značajan ne samo za održavanje čvrstine kostiju, nego i za fukcionisanje imunog i kardiovaskularnog sistema, prevenciju malignih bolesti, metabolizam glukoze i lipida", ističe dr Kavarić. Udružena gojaznost i nizak nivo vitamina D povećavaju rizik od kardiovaskularnih oboljenja.