latinica  ћирилица
24/09/2014 |  12:38 | Autor: 24sata.hr

Promjena navika bi spriječila 80% slučajeva infarkta

Muškarci češće obolijevaju od srčanih bolesti, ali čak četiri od pet slučajeva infarkta moglo bi biti spriječeno promjenom načina života.
Vježbanje - Foto: flickr.com
VježbanjeFoto: flickr.com

Uvođenje zdravih životnih navika drastično smanjuje izglede nastanka srčanih bolesti, a to je naročito primjetno kod muškaraca, piše Daily Mail.

Tako bi prestanak pušenja, smanjivanje količine alkohola, zdravija ishrana i redovna fizička aktivnost spriječila čak 80 odsto infarkta kod muškaraca, pokazala je 11-godišnja studija švedskog Instituta Karolinska na više od 20.000 muškaraca starosti između 45 i 79 godina.

Prema dobijenim rezultatima, optimalno za muškarce je da se kreću oko 40 minuta na dan, da imaju obim struka manji od 94 cm i da u ishranu uključe više voća i povrća, a izbace mesne prerađevine.

Takođe, važan faktor dugovečnosti kod pripadnika “jačeg pola“ čini pijenje alkohola, a za prevenciju srčanih udara savjetuje se da unos ne prelazi tri do četiri dl vina, 7 dl piva ili pak 0,3 dl žestokog pića na dan.

Za one koji ne mogu da prestanu da puše ljekari savjetuju barem smanjivanje broja popušenih cigareta, što takođe može značajno produžiti život.