latinica  ћирилица
27/07/2014 |  19:22 | Autor: Agencije

Samo šest sekundi vježbanja mogu da vam transformišu zdravlje

Samo šest sekundi intenzivne fizičke aktivnosti može transformisati zdravlje starijih ljudi, pokazalo je škotsko istraživanje.

Pilot studija koja je obuhvatila 12 penzionera pokazala je da kratke i "eksplozivne" fizičke vježbe mogu smanjiti krvni pritisak i poboljšati kondiciju.

Tim Oberte univerziteta vjeruje da bi time mogli biti smanjeni "astronomski" troškovi liječenja starijih ljudi. Stručnjaci kažu da je ovo samo dokaz blagotvornog dejstva vježbanja na ljude svih generacija.

Trening visokog intenziteta (HIT) u posljednje vrijeme privlači mnogo pažnje naučnika, jer za kratko vrijeme obećava iste koristi kao što je to slučaj sa konvencionalnim vježbanjem.

Umjesto da idete na polučasovni džoging, ili vozite bicikl, HIT vas tera da dođete do granica izdržljivosti za kratko vrijeme.

Grupa penzionera je tako u laboratoriju dolazila dva puta nedjeljno i prolazila kroz "pakao" tokom šest sekundi energične vožnje sobnog bicikla.

Oni su poslije pomenutih šest sekundi, čekali da im otkucaji srca dostignu ritam kakav je u mirovanju, a zatim ponavljali vježbu, tako da su na kraju seanse ukupno vježbali jedan minut.

"Nisu bili naročito brzi, ali imajući u vidu godine u kojima su neki od njih, zapravo su bili prilično dobri", kaže istraživač dr DŽon Babraj.

Rezultati objavljeni u Žurnalu Američkog gerijatrijskog društva pokazali su da su učesnici smanjili krvni pritisak za devet odsto, poboljšali sposobnost dospijevanja kiseonika u mišiće i olakšali sebi svakodnevne aktivnosti poput ustajanja iz stolice i šetanja psa.

Dr Babraj kaže da bi koristi od ovakvog vježbanja mogle da budu ogromne.

"Naše stanovništvo stari i moramo da ih podstičemo da ostanu aktivni. Mnoge bolesti povezuju se sa dugotrajnim sjedenjem, ali možemo smanjiti rizik tako što ćemo ih podstaći da se bave fizičkim aktivnostima", kaže on.

Dr Babraj kaže da je i starijim ljudima teško da uklope vježbanje u svakodnevne aktivnosti, kao i mlađim, ali pošto je riječ o HIT treningu, lakše bi se organizovali.