latinica  ћирилица
20/06/2014 |  20:45 | Autor: Agencije

Kofein drugačije djeluje na dječake i djevojčice

Naučnici s američkog Univerziteta u Bafalu, savezna država Njujork, ustanovili su da kofein još od puberteta na muškarce i žene ne djeluje na isti način, čak i kada je riječ o sasvim malim količinama.

Utvrdili su da se i nakon konzumacije manje količine kofeina kod dječaka sistolni (gornji) krvni pritisak poveća više nego kod djevojčica, a puls se češće ubrzava kod muške djece nego kod ženske.

Naučnici ne znaju da objasne zbog čega su reakcije na konzumiranje kofeina kod muškog i ženskog pola različite i da li je takva reakcija povezana sa hormonima, piše Tajms. Učesnici istraživanja dobili su samo dva miligrama kofeina, što je kap u moru u odnosu na količine energetskih pića sa kofeinom koje konzumiraju djeca.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) 2013. objavila je da će kontrolisati kolika je količina kofeina u pićima namjenjenim mladima. Ali, to još nije učinjeno.

FDA kofein u pićima smatra njihovim "sastojkom", a ne stimulansom, s obzirom na to da se dobija iz zrna kave i lista čajevca (lat. Melaleuca alternifolia). Zbog toga kompanije ne moraju na etiketama ambalaže s pićem i hranom da istaknu količinu kofeina koju jelo ili piće sadrži. Energetska pića u prodavnicama se prodaju kao prehrambeni proizvodi, zbog čega ne podliježu propisima FDA o deklarisanju sastava proizvoda.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu "Pediatrics".