latinica  ћирилица
19/06/2014 |  16:03 | Autor: Agencije

Šta uraditi kod moždanog udara?

Moždani udar ili infarkt mozga se trenutno po statistici dešava češće nego srčani infarkt, a i posljedice su mu puno opasnije i teže.

Više od polovine pacijenata koji su preživjeli moždani udar i nakon intenzivne terapije ostaje sa teškim posljedicama, upućeni su na pomoć drugih kao i stalnu njegu.

Kod svakog desetog moždanog udara dolazi do smrti. Zbog toga je izuzetno važno odgovarajuće reagovati, pružiti prvu pomoć i što prije zvati hitnu pomoć, da bi se uštedilo dragocijeno vrijeme koje može odlučiti o životu ili smrti.

- Što prije pozvati hitnu pomoć, opisati simptome i čekati na uputstva stručnjaka.

- Otvoriti prozore, otkopčati dugmad na odjeći, izvaditi zubnu protezu (ukoliko je pogođena osoba nosi).

- Posmatrati bolesnika, ne ostavljati ga samog, smiriti ga i pričati sa njim.

- Nemojte bolesniku ništa davati da jede ili pije.

- Ukoliko je bolesnik pri svijesti i ne povraća, podignite mu gornji dio tijela za 30 stepeni i pazite da mu glava ravno stoji.

- Kod povraćanja i nesvjesti: bolesnika postaviti u stabilni položaj da leži na strani i redovno kontrolisati puls i disanje.

- Ukoliko bolesnik ne diše i ne osjećate puls, vratite ga sa položaja na strani na leđa. Ukoliko možete, neka bolesnik leži na tvrdoj podlozi (ne u krevetu) i pokušajte mu dati vještačko disanje i masažu srca.

Idealno bi bilo da se bolesnik što prije prebaci u bolnicu. Kada hitna pomoć dođe, opišite simptome koje ste primjetili i sve eventualne hronične bolesti pacijenta, time ubrzavate terapiju, jer doktor ima više informacija.