latinica  ћирилица
15/06/2014 |  12:09 | Autor: Agencije

Opasni otrovi vrebaju u slasnim obrocima

Јedan od najčešćih zdravstvenih problema koji se javljaju u ljetnjem periodu je trovanje hranom. Zbog loše termičke obrade i sumnjivog porijekla namirnica, svake godine ljekarsku pomoć zatraži više od milijardu ljudi.
Hrana - Foto: ilustracija
HranaFoto: ilustracija

Svake godine u razvijenim zemljama dogodi se više od milijardu slučajeva trovanja hranom, ponekad i sa smrtnim ishodom, piše Dejli mejl. Obično su najugroženiji vrlo mladi ljudi, starije osobe, trudnice i osobe s oslabljenim imunološkim sistemom.

Stručnjaci savjetuju da treba uvijek biti oprezan, posebno u ljetnjem periodu. Veoma je važno gdje se kupuju namirnice, dakle treba u širokom luku izbjegavati preprodavce koji nude razne proizvode „na crno“ i treba ih dobro termički obraditi.

Botulinski toksin, koji prozvodi bakterija klostridijum botulinum najčešće se nalazi u nepropisno konzerviranoj hrani, u kukuruzu, grašku i mahunarkama. Takođe se može naći u nepravilno pripremljenoj hrani, tačnije nedovoljno termički obrađenim namirnicama. Vrlo male količine ovog toksina su smrtonosne.

Bisfenol A - Tjestenine i supe u kesicama su najpodložnije razvoju bisfenola-A. To je hemijski sastav za koji je dokazano da posebno šteti razvoju fetusa, bebama i djeci. Utiče na ljudski DNK i uzrokuje Daunov sindrom.

Kampilobakter - Pronađena u stolici pernatih životinja, divljih ptica, i nekoliko domaćih životinja, ova bakterija predstavlja opasnost prvenstveno za djecu. Može da se dobije konzumiranjem nedovoljno kuvanog mesa od pernatih životinja, ili nepasterizovanog mlijeka.

Klostridium - Bakterija pronađena u siru. Uzrokuje blago, kratkotrajno trovanje. Može da se nađe i u stolici ljudi i različitih životinja.

Ešerihija koli - Јoš jedna bakterija koja se nalazi u stolici životinja i ljudi, a širi se nepravilnim pripremanjem hrane - nedovoljno termički obrađenim mesom ili konzumiranjem neopranog voća ili povrća. Da bi se izbjeglo trovanje treba dobro oprati voće i povrće, posebno zelje i papriku, jer se često konzumiraju u sirovom stanju, dok se kuvanjem bakterije uništavaju.

Salmonela - Obično se nalazi u mesu pernatih životinja, jajima i mesu. Izaziva trovanje najčešće zbog konzumiranja sirovih ili nedovoljno kuvanih jaja, nedovoljno kuvanog mesa ili nepasterizovanog mlijeka. Nepravilno rukovanje hranom drugi je najčešći uzrok nastanka salmonele.

Solanin - Ovaj toksin se nalazi u krompiru. Najveća pretnja dolazi od krompirove kore ili od samih klica. Skuvan je bezbijedan za jelo.