latinica  ћирилица
18/05/2014 |  17:38 | Autor: SRNA

BL - Klinički centar primio više od 120 pacijenata

Klinički centar Banjaluka do sada je primio više od 120 pacijenata iz poplavama najugroženijih područja Republike Srpske i svi pacijenti su zbrinuti i stabilni su, potvrđeno je danas Srni u banjalučkom Kliničkom centru.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

Najveći broj pacijenata smješten je u Klinici za unutrašnje bolesti, Klinici za kardiovaskularne bolesti, Klinici za onkologiju, Klinici za neurologiju i Klinici za oftalmologiju.

U Klinički centar Banjaluka u popodnevnim časovima dovezen je pacijent s povredom glave iz Bijeljine i smješten je u Kliniku za neurohirurgiju Kliničkog centra Banjaluka.

Pacijenti stižu iz cijele Srpske helikopterom i drumskim saobraćajem, a najviše ih je iz Doboja, Teslića, Petrova, Čelinca, Kotor-Varoša, Šamca i Modriče.

Klinički centar Banjaluka ima dovoljno smještajnih kapaciteta, osoblja, lijekova i medicinske opreme, hrane i goriva da primi i pruži najbolju zdravstvenu zaštitu svim pacijentima koji dolaze iz poplavama ugroženih opština.

Generalni direktor Kliničkog centra u Banjaluci Duško Račić rekao je da su ova zdravstvena ustanova najveća u Srpskoj. "Svjesni smo toga i zato smo korak ispred u svakom momentu, jer znamo da se na naše ljude i bolnicu najviše računa u ovakvim situacijama", naveo je Račić.

Tokom dana sa heliodroma ispred Kliničkog centra Banjaluka nastavljen je prevoz lijekova i medicinskih sredstava, hrane, vode i ostale pomoći iz centralnog skladišta Kliničkog centra za Šamac, Doboj, Bijeljinu, Modriču i druge poplavljene dijelove Srpske.

Lijekovi i medicinska oprema upućeni su u Opštu bolnicu i Dom zdravlja u Bijeljini.

Klinički centar je spreman za novi priliv pacijenata, te medicinske i organizacione izazove u periodu kad se voda povuče iz poplavljenih područja, a od sutra će raditi po posebnom režimu, pri čemu će prioritet za prijem imati hitni slučajevi i pacijenti koji budu dovezeni iz poplavljenih područja./