latinica  ћирилица
EU I MI | 02/03/2024 | 18:16

Reforma javne uprave u BiH (VIDEO/AUDIO)

Reforma javne uprave u Bosni i Hercegovini ponovo je pokrenuta nakon dužeg zastoja izazvanog nedostatkom političke volje. Nedavnim konstituisanjem Kooodinacionog odbora za reformu javne uprave počele su aktivnosti na ispunjavanju još jedne preporuke iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropsku uniju.

Građani naviknuti na duga čekanja ispred šaltera javnih ustanova nadaju se da će administrativne usluge ubuduće biti dostupnije.
U anketi provedenoj u Banjaluci građani imaju različita mišljenja o radu javne uprave.
Јedan od ispitanika kaže da je zadovoljan radom javne uprave,ali da bi se mogao i ubrzati u određenim stvarima. Drugi odgovara da nije zadovoljan radom javne uprave. Treća sagovornica naglašava da pokazuje poštovanje prema službenicima i da zato i oni uzvraćaju.

Pokretanje digitalizacije javne uprave je među najvažnijim prioritetima što bi u praksi omogućilo olakšane postupke za građane i privredu i niže troškove administrativnih usluga.

„Mi želimo da u narednom periodu počnemo proces digitalizacije da našim građanima omogućimo brži, funkcionalniji pristup informacijama, dokumentima, pogotovo privredi koja jako puno gubi na tim tehničkim stvarima u šalter salama što bi se moglo raditi elektronski“, izjavio je Darko Kasap, direktor Ureda koordinatora za reformu javne uprave u Bosni i Hercegovini.

 

Ključni preduslov za funkcionisanje i korišćenje elektronskog potpisa je usvajanje Zakona o elektronskom potpisu na nivou Bosne i Hercegovine.

„Naše institucije su spremne na to sve ,međutim treba još daa se usklade zakonski okviri da bi digitalni potpis bio primjenjiv svakodnevno.Vjerujem da ćemo u narednom periodu jako brzo otkočiti taj problem što je ključ cijele digitalizacije,“ kaže Darko Kasap, direktor Ureda koordinatora za reformu javne uprave u Bosni i Hercegovini.


Za razliku od Bosne i Hercegovine, u zemljama regiona, posebno u Srbiji, digitalizacija i elektronsko poslovanje postali su još važniji u vrijeme pandemije Kovida jer su građani dobili brojne digitalne usluge.

Sava Mitrović istraživač Centra za evropske politike iz Beograda ocijneio je da su građani Srbije zadovoljni digitalnim uslugama javne uprave.


„Građani sa kojima smo radili anketu u okviru nacionalnog Par monitora uočavaju da Vlada ulaže izrazite napore da poboljša i digitalizuje javnu upravu“, istakao je Mitrović.


Percepcija građana, kako navodi, često je i povoljnija od situacije koju pokazuje nezavisni ekspertski monitoring i u tom smislu građani su izrazito zadovoljni mogućnostima koje im pruža ,prije svega, portal E-Uprava i digitalizovane usluge.

Spremnost i sposobnost vlasti da unaprijedi javnu upravu ima uticaja i na evropski put jer je ona dio Prvog klastera revidirane metodologije za pristupanje Evropskoj uniji.To znači da se progres u javnoj upravi reflektuje i na druge sektore.


TV reportaža
Radio reportaža