latinica  ћирилица
18/10/2018 |  19:33 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Mirni protesti ispred Šumskog gazdinstva "Klekovača"

U Istočnom Drvaru danas mirni protesti ispred Šumskog gazdinstva "Klekovača". Razlog - otpuštanje 16 radnika, krajem avgusta ove godine jer su im, kako kažu, istekli ugovori. Okupljanje je podržalo i rukovodstvo opštine, ali i boračke kategorije, kao i nezaposlena lica iz ove opštine. Zbog toga je danas u Istočnom Drvaru, održana i vanredna sjednica lokalnog parlamenta.

Privremeno zaposlenje na sezonskim poslovima u Šumskom gazdinstvu Klekovača, od 2013. godine do kraja avgusta imao je Ratko Bjeljac, srpski povratnik u Drvar. Prekidom radnog odnosa, njegova porodica ostala je bez jedinog izvora prihoda.

Zbog isteka ugovora, posao u Šumskom gazdinstvu Klekovača više nema 16 radnika. Mnogi od njih su srpski povratnici u Drvar. Kako kažu sa dolaskom novog rukovodstva Klekovače, oni su ostali bez hljeba, uz obrazloženje, da im nakon tri mjeseca rada, ugovori ne mogu biti produženi.

Direktor Šumskog gazdinstva Klekovača, kaže, sve je rađeno po pravilima zbog isteka ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

"Tih istih 16 zamijenio sam sa novih 16 osiguranata dijelom sa opštine Istočni Drvar, dijelom iz Ribnika, dijelom iz Drvara. Nikakvog otpuštanja nije bilo i ne znam zašto se uopšte diže tolika fama oko svega ovoga", rekao je v.d. direktor ŠG "Klekovača" Istočni Drvar Nikola Јanković.

Fame ne bi bilo, tvrde radnici, da na njihova mjesta nisu zaposleni neki novi. Kako kažu, nije riječ samo o 16 lica, već o 35 novih radnika.

Rukovodstvo opštine Istočni Drvar, danas je podržalo okupljanje na mirnom protestu. Kažu, problemi u Šumskom gazdinstvu "Klekovača" počinju odlaskom starog rukovodstva i dolaskom novog v.d. direktora kojeg je postavila Socijalistička partija.

Odnosi u opštini su narušeni i saradnje nema, a slučaj sa istekom ugovora i prekidom radnog odnosa, kao i zapošljavanje novih lica u Klekovači, ima političku pozadinu, tvrdi rukovodstvo opštine.

"Ne bi ništa bilo čudno da je to urađeno zbog nedostatka posla, nego je urađeno da bi se doveli ljudi iz drugih opština. Ono što mi nezvanično znamo jeste da je to politika Socijalističke partije, odnosno opštinskog odbora Ribnik", kaže načelnica opštine Istočni Drvar Milka Ivanković.

Iako je SNSD odnio ubjedljivu pobjedu u Istočnom Drvaru, opštinski odbor Socijalističke partije nije ispoštovao koalicioni dogovor, kaže načelnica opštine. Politička pozadina ili zakon, za bivše radnike Šumskog gazdinstva Klekovača nebitno je, jer posla više nemaju.