latinica  ћирилица
18/10/2018 |  16:29 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Migrantska kriza ne jenjava

Migrantska kriza u BiH ne jenjava. U zapadnokrajiškim opštinama zabrinuti su za svoju bezbjednost. Apeluju na nadležne da prije zime pronađu rješenje za novonastalu situaciju koja se iz dana u dan pogoršava. Naša ekipa istražila je i kako izgleda put migranata od matičnih zemalja ka zemljama zapadne Evrope.

Sve je bolje od stalnog strahovanja za goli život! Ovako razgovor počinje Sanolah iz Avganistana. Devetnaestogodišnji student informatike iz DŽalalabada, zbog svakodnevnog terora talibana, odlučio je da ostavi sve iza sebe i, kako kaže, krene ka sigurnosti koju pruža zapadna Evropa.

Iz Avganistana je prešao u Iran, a zatim u Tursku, odakle ga je put preko Grčke, Makedonije i Srbije doveo do Bosne. Za godinu i po dana, sa grupom od 45 ljudi, prešao je 6.000 kilometara. Uglavnom pješice.

"Putovanje je bilo veoma teško. Imali smo mnogo problema. Probijali smo se kroz prašume, pune divljih životinja. Na nekim mjestima morali smo preći i preko velikih rijeka. Nismo imali čamce, pa smo plivali", priča Sanolah.

Sanolah je stao u Bihaću. Dok čeka priliku da ilegalno pređe granicu sa Hrvatskom i domogne se Italije, koja mu je krajnji cilj, smješten je u Đačkom domu "Borići". Spava napolju, u šatoru od dva kvadratna metra, koji dijeli sa još tri migranta. Sve je izvjesnije da će ovdje provesti zimu – u uslovima nedostojnim čovjeka.

"Vidite da u zgradama nema soba, prozora, niti normalnog tuša. Prije sedam dana pokušao sam da se istuširam, ali nisam mogao, jer nije bilo tople vode", kaže on.

Sanolahovu sudbinu dijeli još oko hiljadu migranata, smještenih u, i oko bihaćkog Đačkog doma. O njima brinu Internacionalna organizacija za migracije i lokalni Crveni krst.

"Dobijaju sve usluge koje Crveni krst zajedno sa IOM-om obezbjeđuje, a to su 2.500 obroka dnevno, doručak, ručak i večera. Crveni krst sprema i donosi obroke na lice mjesta", ističe sekretar Crvenog krsta Bihać Selam Midžić.

Ipak, sa migrantima su u Unsko-sanski kanton stigli i problemi. Јedan od najvećih su međusobni sukobi raznih etničkih grupa, a zabilježeno je 47 krivičnih djela koja su počinili migranti.

"Radi se o onim najtežim – ubistvo, pokušaj ubistva, silovanje, krađe, teške krađe", kaže portparolka MUP-a USK Snežana Galić.

Dok gradske ulice vrve od izbjeglica, stanovništvo dane provodi u strahu.

Tražioci azila i migrantske porodice sa djecom smještene su u hotel Sedra kod Cazina. Međutim, situacija je i dalje najkritičnija u Velikoj Kladuši, gdje oko 400 migranata sve hladnije dane i dalje provodi u improvizovanom šatorskom naselju Trnovi. Iz Crvenog krsta apeluju na nadležne da se nešto hitno preduzme prije zime.

"Stvarno stanje u kojem se mi nalazimo je krajnje dramatično, ja još jednom apelujem – ljudi, učinimo korak dok imamo vremena", naglašava predsjednik Crvenog krsta USK-a Husein Kličić.

U BiH su od početka godine ušla 18.624 migranta. 17.520 izrazilo je namjeru za azil, dok je zahtjev za azil podnijelo njih 1.304. Iako je većini njih krajnji cilj zapadna Evropa, zbog nemogućnosti prelaska granice sa Hrvatskom, izvjesno je da će zimu dočekati u BiH.