latinica  ћирилица
18/10/2018 |  10:40 ⇒ 10:53 | Autor: B92

Veliki pritisci na Novaka i Rafu zbog ubijenog novinara

Novak Đoković i Rafael Nadal su pod pritiskom da otkažu egzibiciju koja bi trebalo da se održi u decembru u Saudijskoj Arabiji.
Nadal, Đoković - Foto: Getty Images
Nadal, ĐokovićFoto: Getty Images

Novak i Rafa su planirali da odmjere snage na susretu u DŽedi, ali sve su jači pritisci na njih da se povuku zbog  nestanka i mogućeg ubistva novinara DŽamala Kašogija.

Amnesti Internešnal je pozvala oba tenisera da zbog svoje globalne popularnosti skrenu pažnju na užasno stanje po pitanju ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji.

Nadal i Đoković bi prema određenim informacijama trebalo da dobiju po milion dolara za pojavljivanje na egzibiciji i mnogi vjeruju da je ogranizacija sportskih događaja u posljednje vrijeme u stvari vješt plan vlasti u Saudijskoj Arabiji da poprave loš imidž.

Brazil i Argentina su igrali prijateljsku utakmicu u utorak u DŽedi, a za januar je planirano da Јuventus i Milan tamo odigraju meč Superkupa Italije.

Takođe, tamo će biti organizovan i jedan veliki golf turnir. Ipak, postoje ozbiljne najave da do tog takmičenja neće doći, pošto su organizatori poručili da pomno prate situaciju.

Vjeruje se da bi i spektakl u američkom rvanju mogao biti otkazan, dok se nekoliko velikih svjetskih biznismena povuklo ovih dana sa velike biznis konferencije u Rijadu.

- Nije na nama da određujemo koje zemlje bi trebalo da organizuju sportske događaje, a koje ne. Isto tako, jasno je da je organizacija takvih događaja pokušaj maskiranja stvarne situacije. Čak i prije ekstremnog slučaja sa novinarom DŽamalom Kašogijem imali smo izuzetno loše stanje ljudskih prava i sportisti bi morali da shvate da bi njihovo učešće u svemu moglo da služi samo tome da popravlja imidž vlastima - izjavio je za Tajms Alan Hogart iz britanskog ogranka Amnesti internešnala.

On se konkretno osvrnuo i na najavljeni meč Nadala i Đokovića.

- Na Nadalu i Đokoviću je da odluče gdje će igrati svoje egzibicione mečeve, ali ako već idu u DŽedu voljeli bismo da iskoriste svoju popularnost da skrenu pažnju na ugrožavanje ljudskih prava. Makar jedan tvit o hrabrim borcima za ljudska prava u toj zemlji bio bi dovoljan za početak - zaključio je Hogart.