latinica  ћирилица
18/10/2018 |  09:23 ⇒ 10:34 | Autor: TANЈUG

Nebojši Iliću nagrada "Zoranov brk"

Žiri 27. Festivala Dani Zorana Radmilovića odlučio je da nagradu "Zoranov brk" dodijeli Nebojši Iliću za ulogu mađarskog plemića, grofa Andrenjija Ištvana.
Nebojši Iliću nagrada "Zoranov brk" (Foto: Promo) -
Nebojši Iliću nagrada "Zoranov brk" (Foto: Promo)

Žiri je radio u sastavu Nebojša Bradić, pozorišni reditelj, Miroslav Radonjić, direktor Sterijinog pozorja i Nenad Novaković, direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Nebojša je na pres-konferenciji istakao da je on "uskočio" u ovu ulogu kao alternacija Gordanu Kičiću, koji je zbog obaveza odsutan ove godine iz predstave.

- Kod "uskakanja" je nezgodno što svi misle da si uljez i da tu ne pripadaš. Ispada da oni igraju predstavu, a ja i dalje probam, što nije ni loše, mada je malo stresno. Kad smo bili mladi glumci, mnogo smo "uskakali". Mislili smo da stariji glumci zloupotrebljavaju našu mladost, ali to izvježba glumca i u velikoj mjeri pripremi njegov aparat. Јa sam tek sada jako zavolio ulogu Andrenjija Ištvana i polako počinjem da se opuštam i da se igram sa njom - rekao je Ilić.

Ovo je drugi "Brk" koji je Ilić osvojio na Zoranovim danima.

Prvi je dobio 2010. godine za predstavu "Čekaonica", takođe u režiji Borisa Liješevića.

- Osvojiti "Brk" drugi put znači mnogo - ističe Ilić.

Navodi da je to "možda neka potvrda naše želje da pripadamo Zoranu i da pripadamo cijeloj toj generaciji glumaca u Ateljeu, da smo zbog njih počeli da se bavimo glumom, da vjerujemo u pozorište u koje su oni vjerovali, da imamo odnos prema poslu kakav su nam oni ostavili".

- To je neka vrsta etike koja je ugrađena u naše ličnosti i naše živote, koje sad ovi mladi glumci takođe usvajaju i održavaju i neko svjedočanstvo da je to što je radio Zoran duboko zaoralo tu brazdu u Ateljeu 212, zapravo toliko duboko da će to zauvijek da se osjeća u Zoranovom pozorištu - rekao je Ilić.