latinica  ћирилица
17/10/2018 |  19:01 | Autor: SRNA

Linta: Sramna i ponižavajuća presuda antisrpskog Suda BiH

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je sramnom i ponižavajućom presudu Apelacionog vijeća Suda BiH kojom su četvorica pripadnika takozvane Armije BiH osuđena na svega 33 godine zatvora za, kako je istakao, stravičan zločina nad srpskim civilima u selu Kukavice kod Rogatice 27. avgusta 1992. godine.
Miodrag Linta (Foto: mc.rs) -
Miodrag Linta (Foto: mc.rs)

Linta je istakao da su ostali pripadnici takozvane Armije BiH, koji su učestvovali u ovom zločinu, i dalje na slobodi.

"Navedena presuda je jedan u nizu dokaza da je Sud BiH antisrpski i politički motivisan. Cilj suda nije da srpske žrtve ostvare pravdu i da krivci za ratne zločine nad Srbima budu adekvatno kažnjeni, već da se opravda lažna i besmislena teza o Srbima kao agresorima i zločicnima i Bošnjacima kao oslobodiocima i žrtvama", naveo je Linta u pisanoj izjavi za medije.

On je podsjetio da su pripadnici takozvane Armije BiH 27. avgusta 1992. godine napali kolonu srpskih civila u kojoj je bilo oko 1.000 staraca, žena i djece na traktorima i putničkim vozilima koja se kretala iz Goražda prema Rogatici.

Linta je istakao da je napad bio dobro pripremljen, a cilj je bio da se uništi u što većoj mjeri srpsko stanovništvo iz Goražda.

"Leševi ubijenih Srba ležali su na cesti skoro 40 dana na ljetnom suncu što najbolje govori o karakteru takozvane Armije BiH i međunarodnih organizacija koje su svakodnevno koristile ovaj put", zaključio je Linta.

On je podsjetio da je grupa Srba iz Goražda, uz veliki rizik, došla do mjesta zločina i pokupila poluraspadnuta tijela.

Apelaciono vijeće Suda BiH proglasilo je danas krivim i osudilo na ukupno 33 godine zatvora pripadnike takozvane Armije BiH Muhameda i Tarika Šišića, te Aziza Šušu i Emira Drakovca zbog napada na kolonu srpskih civila u selu Kukavice kod Rogatice 27. avgusta 1992. godine, kada je ubijen najmanje 21 Srbin, a ranjeno 39.