latinica  ћирилица
17/10/2018 |  18:57 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Počela nova era u Kanadi: Tržište marihuanom biće vrijedno desetine milijardi dolara

Ostaju otvorena pitanja u vezi sa uticajem marihuane na zdravlje, zakon i javnu bezbjednost. Postoji i zabrinutost u vezi sa spremnošću policije da spriječi vožnju pod uticajem kanabisa.
Kanada legalizovala marijuanu - Foto: getty
Kanada legalizovala marijuanuFoto: getty

Kanadska vlada spremna je da oprosti svima koji posjeduju 30 grama kanabisa ili manje nakon što je ta zemlja, poslije Urugvaja, postala druga na svijetu koja je legalizovala posjedovanje i konzumaciju kanabisa u rekreativne svrhe.

Prvi legalni kanabis kupljen je u srijedu u ponoć na istočnom ostrvu Njufaundland, gdje su stotine ljudi čekale u redovima ispred prodavnica. Nakon ponoći Kanađani su na ulicama pušili marihuanu i slavili istorijski događaj. Međutim, legalizacija marihuane donijela je i brojne probleme koje Kanada tek treba da riješi.

Medicinska marihuana u Kanadi je legalna od 2001. godine, a sada je 15 miliona domaćinstava primilo obavještenja o novim zakonima i slobodnom tržištu kanabisa.

I pored toga, i dalje ostaju otvorena pitanja u vezi sa uticajem marihuane na zdravlje, zakon i javnu bezbjednost. Postoji i zabrinutost u vezi sa spremnošću policije da spriječi vožnju pod uticajem kanabisa, piše Bi-Bi-Si.

Ian Pover iz grada Sent DŽon prvi je stajao u redu od 20 sati po lokalnom vremenu, kako bi mogao da "uđe u istoriju".

- Moj san je bio da budem prva osoba koja je kupila prvi zakonski gram kanabisa u Kanadi. Evo me konačno ovdje, pišem istoriju - rekao je on.

Pokrajine i opštine u Kanadi mjesecima se pripremaju za kraj prohibicije. Na njima je da utvrde gdje će se kanabis kupovati i konzumirati.

Ovo je dovelo do paketa manje ili više restriktivnih zakona širom zemlje.

KOLIKO ЈE KANADA SPREMNA ZA LEGALIZACIЈU MARIHUANE?

Na neka ključna pitanja u vezi sa time kako će se legalizacija kanabisa odvijati u Kanadi još uvijek nema odgovora.

Brojni analitičari predviđaju nedostatak rekreativne marihuane u prvoj godini legalizacije, a da će proizvodnja biti povećana kako bi se zadovoljila potražnja. I samo tržište je još uvijek u povoju.

Najnaseljenija pokrajina u Kanadi, Ontario, počeće sa otvaranjem maloprodajnih objekata na proljeće, mada će stanovnici moći da naruče kanabis onlajn.

Britanska Kolumbija, jedna od pokrajina sa najvišom stopom upotrebe kanabisa, otvorila je samo jednu prodavnicu za legalnu kupovinu.

Dok maloprodajni objekti ne postanu široko rasprostranjeni, neki od nelicenciranih prodavaca kanabisa, koji su procvjetali nakon prvog predlaganja zakona, mogu i dalje da rade. Nije jasno da li će policija odmah krenuti na njih ili će im progledati kroz prste.

Legalizacija marihuane je već mjesecima u Kanadi neizbježna tema, a Kanađani će sada saznati koliko će novi okvir promijeniti zemlju. Cijeli svijet će posmatrati šta se dešava u zemlji nakon istorijske promjene.

Mjere uspjeha - da li će legalizacija biti pobjeda premijera DŽastina Trudoa prije saveznih izbora u 2019. godini - zavisiće od toga da li će ograničiti pristup lijeku mladima, koji su među najtežim korisnicima u zemlji i da li će uništiti nelegalno tržište za drogu.

Ako ovi rezultati budu pozitivni, druge zemlje bi mogle da slijede njen primjer.

Očekuje se da će širom Kanade, zemlje s 37 miliona stanovnika, biti najmanje 111 prodavnica marihuana, a da će trgovina marihuanom donijeti nekoliko desetina milijardi dolara

ZAŠTO SE KANADA ODLUČILA NA OVAЈ KORAK?

Legalizacija je ispunjavanje obećanja iz kampanje 2015. od strane premijere DŽastina Trudoa, vođe vladajuće Liberalne partije.

Premijer je tvrdio da su kanadski, skoro vijek stari zakoni koji ograničavaju upotrebu droge, neefikasni, s obzirom da su Kanađani i dalje među najtežim korisnicima u svijetu.

Prema njegovim riječima, nov zakon napravljen je tako da drogu drži dalje od ruku maloljetnika a profit dalje od ruku kriminalaca.

Savezna vlada takođe je predvidjela da će povećati 400 miliona dolara godišnje u poreskim prihodina od prodaje kanabisa.

PRAVILA U VEZI SA KUPOVINOM KANABISA U KANADI

Odrasli će u Kanadi moći da kupe ulje, sjeme, biljku i sušeni kanabis od licenciranih proizvođača i trgovaca i da posjeduju do 30 grama sušenog kanabisa u javnosti.

Јestivi ili hrana sa kanabisom neće odmah biti dostupna za kupovinu, već će se ona naći u prodaji u roku od godinu dana od stupanja zakona na snagu.

Ovo odlaganje treba da omogući vladi da odredi propise specifične za te proizvode.

Zakon smatra nezakonitim posjedovanje više od 30 grama u javnosti, uzgajanje više od četiri biljaka po domaćinstvu kao i kupovinu od nelicenciranih prodavaca.

Kazne za kršenje zakona biće velike, a onaj ko bude uhvaćen u prodaji droge maloljetniku može da dobije do 14 godina zatvora.

NAЈVEĆI PROBLEMI

Kanada je donijela nove prekršaje za vožnju pod dejstvom marihuane, ali se sumnja u pouzdanost tehnologije snimanja.

Neka istraživanja pokazala su da oko polovine korisnika kanabisa ne vjeruje da uzimanje marihuane utiče na njihovu vožnju.

Vladini zvaničnici u utorak su rekli kako razmišljaju o brzom postupku koji bi ljudima koji su osuđeni za posjedovanje marihuane dozvolili da se prijave za pomilovanje. Trenutno oko 500.000 Kanađana ima krivični dosije zbog posjedovanja marihuane.

Promjena u nacionalnoj politici prema drogi takođe je stvorila probleme sa SAD, gdje je droga i dalje federalno kontrolisana supstanca.

Tako će na primjer carinici na granici moći da pitaju Kanađane da li puše kanabis i da im ne dozvole ulazak u zemlju ako vjeruju da će to raditi i u SAD.

Kanada je zbog toga postavila obaveštenja na svim aerodromima i graničnim prelazima kako bi upozorila putnike da je prelazak međunarodne granice sa marihuanom i dalje nelegalan.

ZEMLjE KOЈE SU LEGALIZOVALE UPOTREBU KANABISA

Urugvaj je postao prva zemlja na svijetu koja je legalizovala prodaju kanabisa u rekreativne svrhe 2013. godine. Nekoliko država SAD takođe je glasalo da se okonča prohibicija.

Medicinska marihuana takođe je legalizovala u nekim evropskim zemljama, među kojima su Portugalija i Holandija.

Najviši sud u Јužnoj Africi legalizovao je upotrebu kanabisa za odrasle osobe na privatnim mjestima u septembru, ali je prodaja droge i dalje kriminal.

Nakon Lesota, Zimbabve je postao druga zemlja u Africi koja je legalizovala upotrebu marihuane u medicinske svrhe.

Osam američkih država - Kolorado, Vašington, Oregon, Aljaska, Mejn, Masačusets, Nevada i Kalifornija - legalizovale su medicinsku i rekreativnu marihuanu.

Izvor: Telegraf.rs