latinica  ћирилица
17/10/2018 |  18:48 | Autor: Večernji list

Kako je rušena Јugoslavija, a stvarana fudbalska Hrvatska

Bivši generalni sekretar Fudbalskog saveza Јugoslavije od 1987. do 1991. Ante Pavlović (85) prisjetio se kako je Hrvatska odigrala prvi prijateljski meč sa SAD. To se dogodilo na današnji dan 17. oktobra 1990. kada je Hrvatska još bila u sastavu SFRЈ, a ključnu ulogu odigrao je čovjek kojem je u to vrijeme funkcija valjda bila da brani interes jugoslovenskog fudbala.
Prodaje se sjedište sa maksimirskih nereda 1990. godine - Foto: TANЈUG
Prodaje se sjedište sa maksimirskih nereda 1990. godineFoto: TANЈUG

Ante Pavlović je slučajno našao pored telefona u prostorijama FSЈ kada su Amerikanci nazvali i zatražili povratnu informaciju od FSЈ da li se slaže da se odigra prijateljska utakmica Hrvatska - SAD.

-Oni su tražili odgovor na njihov dopis koji su čekali nedjeljama. Tog dana isticao je zadnji rok da potvrde da li dolaze u Zagreb. Taj njihov dopis nikada nije došao do mene, vjerovatno je završio u korpi za smeće, a ja sam reagovao ekspresno: odmah sam poslao odobrenje u FIFA i Amerikancima da utakmica može da se igra. U roku od nekoliko sati iz SAD je teleksom stigla potvrda da njihova reprezentacija dolazi u Zagreb - prisjeća se  Ante Pavlović.

Uslijedila je reakcija Beograda jer do tada nijedna država koja nije bila nezavisna, kao i Hrvatska 1990. godine, nije igrala prijateljsku utakmicu s članicom FIFA.
-Fudbalski savez Srbije, kojim je presjedavao Nemanja Stanković iz Niša, zatražio je zabranu te utakmice, upozoravajući na moju zloupotrebu funkcije, i sazivanje hitne sjednice predsjedništva FSЈ. Ona je i održana i na njoj su Srbi doživjeli još jedan poraz, i to nasred Terazija: nisu skupili pet glasova kako bi nadglasali blok koji su činili Hrvatska, Slovenija, Makedonija i BiH - kaže Pavlović.

Drugi čin “drame" u organizaciji utakmice Hrvatska - SAD bilo je kako garantovati sigurnost italijanskim sudijama i, naravno, Amerikancima. Kako će Pavlović uvjeriti saveznike u predsjedništvu FSЈ da u organizaciji utakmice neće biti ni najmanje greške jer bi u suprotnom sankcije snosila reprezentacija Јugoslavije. Ključnu ulogu, po Pavlovićevim riječima, odigrao je predsjednika Crne Gore, koji je smatrao da generalni sekretar nije zloupotrebio funkciju, jer su ga do tog trenutka svi stalno hvalili.

Hrvati su su pred 30.000 ljudi pobijedili SAD 2:1, pogocima Aljoše Asanovića i Ivana Cvjetkovića, u protokolu je bilo samo 14 igrača.

Utakmicu su, inače, igrali: Ladić (Dinamo), od 70. Gabrić (Rijeka), Kasalo (Nirnberg), Vulić (Maljorka), Peršon (Dinamo), od 71. Židan (Dinamo), Dražić (Hajduk), Čelić (Hajduk), Asanović (Mec), od 58. Mladenović (Dinamo), Mlinarić (Kan), Kranjčar (St Polten), Šalja (Dinamo), Cvjetković (St Truden).