latinica  ћирилица
17/10/2018 |  18:44 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Govedarica: Imam podršku, ali ponudiću ostavku

Vukota Govedarica ponudiće ostavku na mjesto lidera SDS-a, ukoliko CIK, i nakon žalbe i ponovnog brojanja, utvrdi da je poražen u izbornoj trci za predsjednika Republike Srpske.

Nakon sjednice Predsjedništva, potvrđeno je da će SDS uložiti žalbu zbog, kako kažu, izbornih nepravilnosti. O spekulacijama da postoje podjele u stranci, Govedarica odgovara da nema frakcija u SDS-u. Ipak, najglasniji u kritici danas se, iako su prisustvovali sjednici, nisu pojavili na konferenciji za medije.

Da li je Vukota Govedarica pred ostavkom sa mjesta predsjednika SDS-a ili ne, čini se, zavisi još samo od CIK-a. Predsjedništvo SDS-a podržalo je Govedaričin zahtjev da se uputi žalba CIK-u i traži ponovno brojanje glasova i pregledanje listića. Ako Centralna izborna komisija potvrdi pobjedu Željke Cvijanović na mjestu predsjednika Srpske, Govedarica će, kaže, svoj mandat dati na raspolaganje Skupštini i Glavnom odboru stranke. Svjestan je, dodaje, lošeg rezultata naročito u Narodnoj skupštini, ali od priče o izbornoj krađi ne odustaje.

"Sačekaćemo rezultate Centralne izborne komisije i uložiti žalbe i prigovore, odnosno tražićemo prebrojavanje glasova sa osvrtom na nevažeće glasačke listiće i utvrđivanje vjerodostojnosti glasačkih listića", rekao je on.

Osim o lošem rezultatu na izborima, Predsjedništvo SDS-a, iako 4,5 sata iza zatvorenih vrata, sudeći po izjavi njenog lidera, nije o mnogo čemu još razgovaralo. Moguću saradnju sa SNSD-om i drugim strankama na nivou BiH Govedarica više ne odbija kategorično, nego će se, kaže, i o tome izjasniti Glavni odbor. Govedarica je istakao da je ponosan na današnji jedinstven stav, međutim, gdje su nakon sjednice nestali stranački prvaci i zašto nisu jedinstveno stali uz njega na konferenciji za medije, nije znao najbolje da objasni.

Da je žurio toliko da nije mogao nakon nekoliko sati sačekati još 15 minuta i pred kamerama podržati Govedaricu, potvrdio je i Milovan Bjelica, SDS-ov potpredsjednik. Kaže, čekaju se rezultati, a onda se ide u pregovore. U to da će se trenutni rezultat mijenjati u korist Govedarice, ne vjeruje.

"Treba čekati CIK. Јa ne očekujem neku dramatičnu promjenu", dodao je Bjelica.

Osim Bjelice, dramatičnu promjenu u korist SDS-a ne očekuju, čini se, ni oni koji danas nisu stali iza Govedaričinih leđa pred medijima, jer su pobjedu suprotnog tabora već konstatovali, ne odbijajući mogućnost saradnje sa SNSD-om, a to su Mićo Mićić, Mirko Šarović, ali i Obren Petrović.