latinica  ћирилица
17/10/2018 |  18:23 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Nove tenzije na relaciji Beograd-Priština (FOTO)

Nove tenzije na relaciji Beograd-Priština zbog pisma donedavne ambasadorke SAD-a u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli kojim traži da se okonča mandat misije UN na Kosovu i Metohiji. Usvajanje ovakve inicijative predstavljalo bi "šamar mirovnim naporima", ali i povratak politici pritisaka – stav je Srbije.

Istog dana kada je objavila da se povlači sa mjesta ambasadora SAD-a u Ujedinjenim nacijama, Niki Hejli je generalnom sekretaru Antoniju Guteresu poslala pismo u kojem traži da se okonča mandat Unmika. Kako kaže, Unmik je ostao nepromijenjen uprkos napretku i stalnom ponavljanju stavova većine članica Savjeta bezbjednosti UN da je ispunio svoj mandat.

"Preduzimanjem takvih koraka, SB UN će moći da procijeni i ocijeni prisustvo UN misije na Kosovu, kao što radimo sa svim mirovnim misijama. Preduzimanjem tog koraka takođe ćemo unaprijediti normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i njihov zajednički cilj, da se integrišu sa evropskim susjedima", napisala je Hejli.

Niki Hejli, pismo

Odlazak Unmika sa Kosova, kao i formiranje vojske Kosova, dovelo bi Srbiju u užasno tešku poziciju - poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Očigledno je, kaže, da SAD hoće da sklone sve što UN predstavljaju na Kosovu, jer je za njih Kosovo nezavisna i suverena država.

"Užasno tešku poziciju, u kojoj više ne bismo imali izbora, ni pravo da bilo šta drugo biramo i učinimo osim da štitimo svoju zemlju i narod. Nadam se da Srbiju niko neće dovesti u tu poziciju, rušeći međunarodno-pravni poredak "kako bi pokazao da može da uradi šta god hoće u svijetu", rekao je Vučić.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić kaže da je jedini okvir za dijalog Beograda i Prištine privremeni režim UN-a. Ova inicijativa, kaže Đurić, predstavljaće ohrabrenje separatistima u Prištini da nastave sa politikom dugih cijevi.

"Želim još jednom da upozorim i podsjetim da mandat misije UN na KiM nije ispunjen i u još jednom ključnom segmentu, a to je povratak prognanih i raseljenih. Misija UN na KiM za ovih 18 godina još nije ispunila nijedan od svojih glavnih zadataka zbog kojih je ustanovljena, a to je povratak preko 200.000 protjeranih Srba i drugih nealbanaca sa KiM", dodao je Đurić.

Ova inicijativa dolazi nakon izjave ambasadora SAD u Srbiji, Kajla Skota, da je Kosovo suverena a ne takozvana država. Ministar odbrane, Aleksandar Vulin, rekao je da politika SAD prema Kosovu i Metohiji nije novost, ali jeste bahatost američkog ambasadora i nepoštovanje koje pokazuje prema Srbiji.