latinica  ћирилица
17/10/2018 |  17:50 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Namjera pojedinih političara opozicionog bloka neće uticati na konstituisanje NSRS

Namjera pojedinih političara opozicionog bloka da odbiju mandate poslanika neće onemogućiti konstituisanje novih saziva Narodne skupštine Republike Srpske i Parlamentarne skupštine BiH.

Centralna izborna komisija saopštila je da postoji precizno propisan način popunjavanja poslaničkih klupa i u ovakvim situacijama. U pobjedničkom bloku ponavljauju da iza odluke opozicionara da odbiju mandate, stoje centri zainteresovani da izazovu nestabilnost u Republici Srpskoj.

Centralna izborna komisija će nakon potvrđivanja izbornih rezultata, mandat ponuditi svima koji su ga brojem glasova zaslužili. Odbijanjem da prihvate mandate, pojedini političari ne mogu blokirati konstituisanje skupština Republike Srpske i BiH, niti njihov rad.

"Svako ko je osvojio mandat, može ga prihvatiti ili odbiti. Ukoliko neko odbije mandat, on će biti ponuđen sljedećem kvalifikovanom kandidatu sa te liste i tako redom", rekla je portparolka Centralne izborne komisije BiH Maksida Pirić.

Branislav Borenović, koji je rekao da će odbiti mandat poslanika u Parlamentu BiH i Krsto Јandrić koji ne želi u poslaničku klupu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nedostupni su za komentar ove izjave predstavnika CIK-a. Uskratili su nas i za odgovor koliko je izvjesno da će, umjestio njih, u skupštinske klupe ući stranačke kolege za koje rezultati izbora nisu sporni.

Ostaje nejasno hoće li Borenović, Јandrić i njihovi istomišljenici odbiti mandat, ili ga formalno prihvatiti, primati platu, a ne dolaziti na sjednice. 

"Samo ću nešto ostaviti na stolici, samo papir na kojem će biti nešto napisano i na čemu ću insistirati da stoji četiri godine. Samo ću to ostaviti i izaći iz Skupštine za sva vremena", poručio je Borenović.

Da opozicija po svaku cijenu pokušava skrenuti pažnju na sebe, prema ranije planiranom scenariju izazivanja nestabilnosti u Republici Srpskoj, tvrdi pobjednik u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik. 

"OEBS je rekao da su ti izbori bili fer i pošteni. Ima nevažećih listića, ali ništa manje ili više nego na prethodnim izborima. Od toga se sad pravi fama. Milorad Dodik, Vlada Republike Srpske, Parlament ne provode izbore, izbore provodi CIK BiH", naglasio je Dodik.

Predsjednik Socijalista Petar Đokić uvjeren je da dijelu opozicije inostrani mentori ne dozvoljavaju da priznaju izborne rezultate. Kaže da opozicija tako pokazuje i odnos prema strancima, ali i da se ne libi načiniti štetu Republici Srpskoj.

"Mi smo prošli put imali da je Željka Cvijanović na izborima izgubila manjom razlikom i poslije dva dana pružila ruku pobjedniku i čestitala pobjedu i nastavili smo da radimo. Zašto to opozicija ne učini sada?", upitao je Đokić.

Sociolog Drago Vuković lošim ocjenjuje to što pojedini političari ne žele u skupštiske klupe, iako su građani glasali da ih predstavljaju u najvišim zakonodavnim tijelima. Niko od njih, naglašava Vuković, nije dobio mandat da bojkotuje rad skupština.

"Moje lično mišljenje je da će oni vrlo brzo popustiti u tim svojim stavovima i da su ovo neki, ja ih tako zovem, pogrešni potezi i bespotrebni trzaji. Јa mislim da to predstavlja kompromitaciju političara", kaže sociolog Drago Vuković.

Pojedini poslanici Saveza za pobjedu izjavili su na Trgu Krajine, pred pristalicama Grupe "Pravda za Davida" da u skupštinske klupe neće ulaziti dok ne bude riješen ovaj slučaj i dok ne budu provjerene sve sumnje na, kako su rekli, veliku izbornu krađu.