latinica  ћирилица
17/10/2018 |  17:36 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

UKC Srpske - pacijentima omogućena najkvalitetnija zdravstvena zaštita

Univerzitetski klinički centar Srpske najveća je zdravstvena ustanova u Republici. Od nedavno, sve klinike pod jednim su krovom, a pacijentima je tako omogućena najkvalitetnija zdravstvena zaštita. Otvaranjem i Sjevernog krila, završen je projekat obnove i izgradnje UKC-a, vrijedan 84 miliona evra.

Stara hirurgija u Banjaluci bila je neuslovna. Sobu je nerijetko dijelilo i do 10 pacijenata, a uslovi za rad bili su teški. Vukan DŽombić uvjerio se u to, jer je u bolničkom krevetu na staroj lokaciji proveo nekoliko dana. 

"O onome ne treba pričati, zgrade su dotrajale, i to je strašno. Ovo je stanje kao u Nemačkoj, jer sam bio tamo. Ne može mi reći da je razlika ovdje i tamo, ovo je skoro stiglo njemački sistem", rekao je Vukan DŽombić iz Čelinca. 

Uslovi su bolji i za radnike. Doktorima na Klinici za vaskularnu hirurgiju posao olakšava novi prostor, a očekuju da će nove sale imati i za kardiohirurgiju i torakalnu hirurgiju. 

"To je dovelo do bolje sinhronizacije službi, jer naš pacijent u istoj zgradi ima i internistu i anesteziologa i dodatnu dijagnostiku, sve službe i sve je na jednom mestu i omogućava brže dijagnostičke procedure", istakao je dr Vladimir Keča sa Klinike za vaskularnu hirurgiju.

Na jednom mjestu sada su sve klinike, osim psihijatrijske. Centralni blok je stacioniran, namijenjen za bolničke pacijente i vođenje postoprativnog toka. Odvojeno je to od Poliklinike, operativnog i urgentnog dijela koji su u Sjevernom krilu. 

Na izgradnju ovakve zdravstvene ustanove građani su čekali 50 godina. Projekat je završen u predviđenom roku, bez probijanja budžeta, a podrazumijevao je obnovu i opremanje oko 41 hiljadu kvadrata starih prostorija Centralnog bloka i rušenje stare konstrukcije.

Obnova, izgradnja i opremanje najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj, vrijednosti oko 84 miliona evra, završena je nakon tri i po godine. Za to vrijeme, rad Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske nije prekidan. 

Nedavno je u UKC-u svečano puštena u rad i sala za elektrofiziologiju srca, čime je i zvanično počela dijagnostika i procedura, koja se smatra krunom prakse u toj oblasti.