latinica  ћирилица
17/10/2018 |  14:32 | Autor: RTRS

Makron demantovao Plenkovića

Francuski predsjednik Emanuel Makron demantovao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je juče izjavio da je na sastanku sa Makronom razgovarao o Bosni i Hercegovini i dešavanjima u BiH nakon izbora.

U službenoj izjavi Јelisejske palate o sastanku ne govori se o BiH, nego se u opštim crtama govori o regionu zapadnog Balkana.

"Isto tako želim da razgovoramo o zapadnom Balkanu, gdje takođe imamo mnogo zajedničkog interesa i želju da se krene naprijed u mnogim situacijama, jer mislim da je to važno za stabilnost naše Evrope i za napredak više zajedničkih projekata", navodi se u izjavi kancelarije francuskog predsjednika.

Plenković je nakon jučerašnjeg sastanka rekao da je Makrona upoznao sa dešavanjima u BiH, posebno sa stanjem hrvatskog naroda, i da ga je zamolio da pomogne u reformama izbornog zakonodavstva u BiH.

Iz Ambasade Francuske u BiH, rekli su za N1 da ne mogu komentarisati sastanak u Parizu, te da ne mogu reći da li će se Francuska aktivnije uključiti u rješavanje pitanja izbornog zakonodavstva u BiH.

Izvor: N1