latinica  ћирилица
17/10/2018 |  13:21 ⇒ 13:21 | Autor: TANЈUG

Turski mediji: Kašogi mučen u saudijskom konzulatu

Provladin turski list "Јeni Safak" objavio je detalje audio-snimka ubistva saudijskog novinara DŽamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, koji pokazuju da je bio mučen.
DŽamal Kašogi - Foto: Twitter
DŽamal KašogiFoto: Twitter

Novine pišu da se na snimku čuju riječi saudijskog generalnog konzula upućene ljudima koji su mučili Kašogija i koji je tražio od njih da to rade napolju i da mu ne prave probleme, prenosi AP.

Kako se navodi, jedan od mučitelja je ponavljao "Ćuti, ako želiš da živiš kada se vratiš u Saudijsku Arabiju".

Saudijski zvaničnici nisu odgovarali na pozive agencije da prokomentariše slučaj, a Rijad je ranije negiralo optužbe da je Kašogi ubijen.

Bezbjednosne službe u Turskoj koriste provladine medije kako bi u javnost pustile detalje o slučaju Kašogi, čime pojačavaju pritisak na Saudijsku Arabiju.

U međuvremenu, Turska je poslala zahtjev i čeka odobrenje Saudijske Arabije da pretraži kuću saudijskog konzula u Istanbulu kao dio istrage o nestanku saudijskog novinara.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu izjavio je državnoj agenciji da je Saudijska Arabija prihvatila zahtjev za pretragu zvanične rezidencije, ali da još nisu dobili konačnu saglasnost.

- Čim Saudijska Arabija da saglasnost biće preduzeti dalji koraci u istrazi - rekao je Sojlu.

Kašogi je nestao 2. oktobra, a posljednji put je viđen kako ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski forenzički tim početkom nedjelje je pretražio zgradu konzulata gdje je Kašogi posljednji put viđen, i kako su naveli, pronašli su više dokaza koji ukazuju da je novinar ubijen.