latinica  ћирилица
17/10/2018 |  12:06 ⇒ 12:46 | Autor: SRNA

Delegacija Namibije u Bijeljini: Saradnjom do novih radnih mjesta

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, sa saradnicima, razgovarao je danas sa delegacijom Ministarstva odbrane Namibije o mogućnostima saradnje sa nekim od gradova u toj zemlji, te otvaranju novih radnih mjesta kroz poslovnu saradnju sa Tehničkim remontom Bratunac u bijeljinskom Elvaku.

Šef kabineta gradonačelnika Bijeljine Mile Pejčić rekao je da su na današnjem sastanku upoznati o poslovnim pregovorima TRB-a sa ovim ministarstvom, te da je za Grad značajno svako radno mjesto i zadržavanje mladih na ovim prostorima.

- Poznato je da TRB, osim namjenske industrije, sada u okviru Elvaka razvija i civilni program, odnosno novu proizvodnju elektroda i kontejnera - rekao je Pejčić, dodajući da ove firme namjeravaju da zaposle veliki broj ljudi.

On je zahvalio delegaciji Namibije što su posjetili Bijeljinu.

- Razgovarali smo i o mogućem nastavku saradnje, s obzirom na to da Bijeljina ima osam bratskih gradova, pokrenula se inicijativa da sa nekim od gradova koji ima približan broj stanovnika u Namibiji, razvijemo i dodatnu saradnju - rekao je Pejčić.

Zamjenik namibijskog ministra odbrane Bili Muaningange rekao je da je srećan što ima priliku da posjeti Bijeljinu jer gradovi širom svijeta sarađuju radi ekonomskog razvoja, što je i jedan od razloga boravka namibijske delegacije u Republici Srpskoj.

- Održiv ekonomski razvoj je ključ svake lokalne zajednice, što želim da se dogodi i Bijeljini. Veoma je dobro što radimo zajedno na otvaranju radnih mjesta ovdje. Zadovoljni smo što smo danas i u ovoj lokalnoj upravi - rekao on.

Većinski vlasnik TRB Slavenko Ristić istakao je da je današnji dolazak u Bijeljinu jedna u nizu posjeta delegacije Namibije sa kojom TRB ima odličnu saradnju već nekoliko godina.

- Vojna industrija je bila privredni motor razvoja čak i bivše Јugoslavije. U posljednjih četiri do pet godina uspjeli smo da, kroz vojnu industriju, uđemo i u druge segmente industrije - rekao je Ristić novinarima.

On je, nakon sastanka sa rukovodstvom Gradske uprave Bijeljina, podsjetio da je TRB prije dva mjeseca pokrenuo proizvodnju u pogonima Elvaka u Bijeljini, te se nada još boljoj saradnji sa Namibijom.

- Ova saradnja se neće završiti u oblasti vojne industrije već ćemo imati moućnost da plasiramo i ponudimo i proizvode i iz industrije namijenjene civilnom sektoru - rekao je Ristić.

Delegacija Ministartsva odbrane Namibije boravi već nekoliko dana u Republici Srpskoj.