latinica  ћирилица
17/10/2018 |  10:22 ⇒ 11:44 | Autor: SRNA

Đurić: Povlačenje UNMIK-a bio bi šamar mirovnim naporima

Američka inicijativa za povlačenje UNMIK-a sa Kosova i Metohije predstavlja šamar mirovnim naporima i zvanični Beograd to neće prihvatiti, rekao je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
Marko Đurić - Foto: RTRS
Marko ĐurićFoto: RTRS

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije najavio da će se Srbija, povodom te inicijative odlazećeg ambasadora SAD pri UN Niki Hejli, konsultovati sa Rusijom i Kinom, koje su stalne članice Savjeta bezbjednosti UN, ali i ostalim prijateljima i partnerima u svjetskoj organizaciji.

"Usvajanje ove inicijative o pokretanju izlazne strategije i praktično okončanja mandata UNMIK-a na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija predstavljao bi istinski šamar mirovnim naporima, ali i povratak politici pritisaka, jednostranih poteza, samovolje i diktata", ocijenio je Đurić.

On je istakao da Srbija to neće prihvati i da će se svim argumentima suprotstaviti takvoj politici.

Đurić je podsjetio i da UNMIK nije ispunio jedan od glavnih zadataka zbog kojeg je i uspostavljena - povratak više 200.000 prognanih Srba i nealbanaca u pokrajinu.

"Njeno povlačenje u ovom trenutku predstavljao bi priznanje neuspeha i kapitulaciju u borbi za ostvarenje nekih od ključnih ciljeva zbog kojih su uspostavljene UN a to je mirno rešavanje sporova, povratak raseljenih i održavanje trajnog mira i stabilnosti", rekao je Đurić.

Hejlijeva je 9. oktobra, kada je objavila da se povlači sa mjesta ambasadora SAD pri UN, poslala pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu u kojem traži da se UNMIK povuče sa Kosova i Metohije, prenosi B92 na svom sajtu na kojem je objavljena i kopija pisma.

"Kada mirovne misije UN obave dobar posao, zemlje u kojma se nalaze u stanju su da okončaju konflikt, uspostave demokratske političke procese i razviju sospstvene kapacitete. Već više godina, Misija UN na Kosovu pružala je primjer uspješne misije koja rješava složen konflikt. Uspjeh Kosova obilježen desetogodišnjicom proglašenja nezavisnosti trebalo bi da bude razlog za slavlje i simbol velikog doprinosa koje su UN dale u očuvanju mira i stabilnosti u Evropi", navela je Hejlijeva u pismu.