latinica  ћирилица
16/10/2018 |  22:25 ⇒ 22:26 | Autor: SRNA

Saudijske vlasti ne znaju šta se dogodilo u konzulatu

Prestolonasljednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman ne zna šta se dogodilo u saudijskom Konzulatu u Istanbulu, izjavio je predsjednik SAD Donald Tramp, aludirajući na nestanak saudijskog novinara DŽamala Kašogija.
Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu - turska policija uzimala dokaze - Foto: AFP
Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu - turska policija uzimala dokazeFoto: AFP

On je na "Tviteru" napisao da je telefonom razgovarao sa Salmanom, tokom sastanka saudijskog princa sa državnim sekretarom SAD Majklom Pompeom.

"Rekao mi je da je već započeo i brzo proširio istragu i da će uskoro stići odgovori", napisao je Tramp.

Američki predsjednik izjavio je za "Foks biznis netvork" da bi bilo "loše" ukoliko se ispostavi da saudijski princ ili njegov otac kralj Salman, zapravo, znaju nešto o tome šta se desilo novinaru, koji je posljednji put viđen 2. oktobra kako ulazi u saudijski Konzulat.

Turski mediji ranije su javili da je generalni konzul Saudijske Arabije Mohamad el Otaibi danas napustio Istanbul i otišao u Rijad.

On je avionom otišao u Saudijsku Arabiju nekoliko časova prije očekivanog pretresa prostorija u kojima boravi u Istanbulu, u vezi sa slučajem nestalog saudijskog novinara DŽamala Kašogija.

Kašogi, koji je, posljednji put je viđen 2. oktobra kako ulazi u saudijski Konzulat u Istanbulu, iz kojeg nije izašao.

Turska tvrdi da je Kašogi, poznati kritičar saudijskih vlasti, ubijen u Konzulatu i da je njegovo tijelo rasparčano i sklonjeno.

Saudijska Arabija negira bilo kakvu umiješanost u njegov nestanak.

Saudijski i turski timovi, koji sprovode istragu o ubistvu novinara "Vašington posta", jutros su izašli iz zgrade, nakon što su kasno sinoć započeli pretres.

Visoki zvaničnik turske policije saopštio je ranije danas da su pripadnici policije tokom pretresa prostorija Konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu pronašli "određene dokaze" koji pokazuju da je Kašogi ubijen unutar zgrade.