latinica  ћирилица
16/10/2018 |  19:56 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Novi konkursi za radna mjesta u zajedničkim institucijama

Na početku još aktuelnog mandata, imenovani i izabrani zvaničnici u zajedničkim institucijama gromoglasno su najavljivali smanjenje javne administracije i rastrošnosti. Kraj mandata dočekuju sa neispunjenim obećanjima i konkursima za nova zapošljavanja. Samo u ovoj godini u zajedničkim institucijama zaposleno je gotovo 180 saradnika – od kojih je polovina u devet ministarstava Savjeta ministara BiH.

Udarni bh. ministarski “ešalon” kao da se utrkuje – ko će više odanih kadrova i stranačkih pulena da “uhljebi. Ne pomažu ni posljednja upozorenja revizora, da su nezakonito, “granali” partijsko-rodbinsku mrežu i na jednu fotelju, poput one trećeg sekretara u Odsjeku za ekonomsku diplomatiju MIP-a, “smjestili” čak četiri službenika, samo u prošloj godini.

Od početka godine, konkursi se munjevito smjenjuju! Јavni jesu, ali na njima redovno “briljiraju” savjetnici bh. ministara! Bilo ih je 50 i već su uglavnom zaposjeli šefovske fotelje u novoformiranim ili postojećim odsjecima.

Posljednji konkurs, bar za sada, raspisala je Agencija po nalogu Ministarstva pravde! Mjesta “oročena” za 9 “odanih” sa osnovnom platom i do 1.300 maraka. Prije ovog, željene “kvote” ispunila su i ostala ministarstva. Za devet mjeseci ukupno 84 nova šefa odsjeka ili zamjenika, stručna i manje stručna saradnika, sekretara i njegovog pomoćnika. 

Najmanje šest novih fotelja traži se i u sekretarijatu Predsjedništva BiH. Kada se linija podvuče – samo za devet mjeseci bh. institucije bogatije su ili će uskoro biti za 179 novozaposlenih. Za još 98 – interni, koji obično podrazumijevaju i premještaj u veću “javnu hladovinu”!

Moratorijum na zapošljavanje “izigrali” su vlastitim odlukama. I izmijenjenim pravilnicima o sistematizaciji. Samo na jednoj sjednici, početkom septembra, promijenili su čak 18 pravilnika za isto toliko ministarstava, agencija, kancelarija, instituta... Na prvoj sljedećoj, promijeniće još tri! Pronašli su slobodnih fotelja negdje u Ministarstvu inostranih poslova i bezbjednosti, te u Agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

I budžet su prilagodili! U projekciji do 2021. godine isplanirali plate za pridošlice. Od 530 miliona potrošenih u 2017.-oj godini – do 585,5 miliona u završnoj godini projekcije. Proporcionalno, projektovani su i troškovi zaposlenih – sa 111 miliona maraka porašće na 128 miliona.

Teško da bi i “dekret” u zajedničkim nam institucijama, ostao dosljedan izvornom značenju. Јer ako je, u “devastiranoj” deklarativnoj borbi protiv rastrošnosti, najgrublje izigran moratorijum na zapošljavanje, upozorenja javnosti i evropskih zvaničnika, zašto bi dekret bio izuzetak!?