latinica  ћирилица
16/10/2018 |  14:25 ⇒ 14:26 | Autor: SRNA

Turizam u Srpskoj bilježi rast

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je da je turizam jedina industrijska grana u Srpskoj koja za devet mjeseci ove godine bilježi rast od 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
Predrag Gluhaković - Foto: RTRS
Predrag GluhakovićFoto: RTRS

Gluhaković je rekao da je za devet mjeseci u Republici Srpskoj zabilježeno 14 odsto veći broj dolazaka gostiju nego prošle godine.

- Najvažnije je da je povećan broj noćenja u Srpskoj i težimo ka tri noćenja po turisti. Siguran sam da ćemo preći milion noćenja u ovoj godini - dodao je Gluhaković.

On je najavio da će Vlada i predsjednik Srpske 2019. godinu proglasiti godinom banja, jer je to resurs koji zaslužuje veću pažnju, privređivanje i zapošljavanje.

Gluhaković je u Banjaluci na promociji turističke ponude Beograda rekao da je saradnja sa Turističkom organizacijom Beograda na visokom nivou.

- Želimo da tu saradnju još više razvijemo, tako da zajednički nastupi Banjaluke i Beograda na trećim tržištima u narednoj godini budu još jači - rekao je Gluhaković.

Savjetnik direktora Turističke organizacije Beograda Irena Aleksić rekla je da su ovoj organizaciji gosti iz regiona najvažniji, iako ih u ovom gradu ima i iz Kine, Indije, SAD.

- U prošloj godini Beograd je posetio rekordan broj turista, odnosno njih milion, a ostvarili su dva miliona noćenja - naglasila je Aleksićeva i dodala da se glavni grad Srbije izdvojio kao kvalitetna, pristupačna i destinacija za odmor.

Ona je dodala da turisti posjećuju Beograd uglavnom zbog noćnog života i gastronomske ponude, iako ovaj grad ima i bogatu kulturno-umjetničku ponudu.

Aleksićeva je dodala da su rekonstruisani Narodni muzej i Muzej savremene umjetnosti, te istakla Muzej Nikole Tesle i veliki broj pozorišta i galerija.

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Јovanović rekla je da sa Turističkom organizacijom Beograda imaju sjajnu saradnju, te da se zajedno predstavljaju na tržištima Јugoistočne Evrope.

Ona je naglasila da Beograd, kao posljednji turistički hit, predstavlja biciklističke staze za obilazak grada, jer je ciklo-turizam u usponu.

- U posljednje tri godine Republika Srpska je napravila toliko biciklističkih staza, koliko nije u prethodnih 15 - dodala je Јovanovićeva.

Direktor Turističke organizacije Banjaluka Irena Radojević rekla je da su gosti iz Beograda i Srbije česti u Banjaluci, kao i da dvije gradske organizacije imaju dugodišnju saradnju.

Promociji je prisustvovao i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.