latinica  ћирилица
15/10/2018 |  18:20 ⇒ 16/10/2018 | 08:20 | Autor: RTRS

Zaev nudi amnestiju VMRO u zamjenu za podršku novom imenu Makedonije

U Savjetu Evropske unije i o makedonskom referendumu.

U Sobranju se rapravlja raspravu o ustavnim promjenama, kojima bi Makedonija promijenila ime, a zazvrat ušla u Evropsku uniju i NATO. Velika je neizvjesnost da li će vlast dobiti podršku 80 od 120 poslanika, koliko im je potrebno. Nudili su čak i pomirenje i imunitet za prošlogodišnje nerede u Sobranju.

Trikom se poslužio kada je sastavljao referendumsko pitanje, a ni ovaj put, makedonski premijer, čini se, nije bio spreman da sudbinu države prepusti volji naroda. Otvoreno je opoziciji ponudio imunitet, u zamjenu za deset glasova koji mu nedostaju.

- Sada je trenutak da oprostimo. Hajde da oprostimo sada kada je to najpotrebnije. Svi znamo da je vrhunac podjela i mržnje bio 27. april prošle godine. Krvave slike poslanika obišle su svijet. Evo šanse za praštanje. Počnimo od 27. aprila. Znam da sve ima cijenu. Spreman sam da je platim - kaže Zoran Zaev, makedonski premijer.

S druge strane, iz VMRO-DPMNE zatražili su od parlamenta da izglasa nepovjerenje Vladi, smatrajući da ona nema legitimitet da mijenja Ustav i ime Makedonije, jer to pitanje nije bilo dio njihove kampanje kada ih je narod izabrao.

- Ovo je ključni momenat gdje svako od nas prisutnih zna da je ovo najvažnija politička odluka koju će donijeti. Ne smijemo da udaramo u zid, da nema alternative, da nema drugog put napolje. Mora biti, a pravac ostaje EU i NATO - smatra Ilija Dimovski, poslanik VMRO-DPMNE.

Pravac ka Evropskoj uniji i NATO žele i građani koji su protestovali pred zgradom Sobranja, ali ne po cijenu na koju je pristao Zoran Zaev.

Rasprava se nastavlja i narednih dana, a nekoliko poslanika požalilo se na pritiske od strane i vlasti, i opozicije. Veliko je pitanje, ako su već imuniteti za krivična djela nuđeni otvoreno, šta je tek nuđeno ispod stola.