latinica  ћирилица
15/10/2018 |  12:51 ⇒ 13:20 | Autor: RTRS

Banjaluka dobija gradsku baštu

Banjaluka je prvi grad u Republici Srpskoj, koji će dobiti gradsku baštu, po uzoru na evropske gradove.
Banjaluka dobija gradsku baštu (Foto: Udruženje "Gradske bašte") -
Banjaluka dobija gradsku baštu (Foto: Udruženje "Gradske bašte")

Prvi korak u realizaciji tog projekta, koji će omogućiti građanima da za svoje potrebe uzgajaju voće, povrće, začinsko bilje i cvijeće po prinpicima ekološkog uzgoja, jeste dodjela poljoprivrednog zemljišta Udruženju građana "Gradske bašte", o čemu će konačnu odluku donijeti odbornici Skupštine grada na sjednici 24. oktobra.

Grad je podržao ideju ovog udruženja i obezbijedio lokaciju u Drakuliću, ukupne površine 5.000 kvadratnih metara. Prema odluci, zemljište će biti dato na privremeno korištenje za potrebe realizacije projekta "Banjalučka gradska bašta" i neće se koristiti za komercijalnu proizvodnju.

Kako je navedeno, grad će ustupiti zemljište na period od pet godina, bez naknade, za nekomercijalnu poljoprivrednu proizvodnju, po uzoru na rješenja iz više evropskih gradova.

Savremeni model urbanih bašti posljednjih decenija doživljava veliku popularnost širom svijeta, a podrazumijeva zajedničko upravljanje baštom od strane samih korisnika i drugih zainteresovanih građana i udruženja.

Kako su potvrdili u banjalučkom udruženju "Gradske bašte" - ukoliko odluka dobije zeleno svjetlo u Skupštini grada, zemljište će podijeliti na manje parcele i dodijeljivati zainteresovanim sugrađanima.

- Korisnici će na raspolaganju imati alat i stručnu pomoć, a biće organizovane i radionice. Planirano je da zemlja za sadnju bilja bude spremna na proljeće - naveli su u ovom udruženju.

Ciljevi koje se žele ostvariti ovim projektom su podizanje svijesti o potrebi ekološke proizvodnje hrane, promocija svih načela ekologije i održivog razvoja, očuvanje prirodnih bogatstava, zaštita biljnog i životinjskog svijeta, sakupljanje i očuvanje starih i rijetkih sorti i sjemena, podizanje kvaliteta života u zajednici, promocija i edukacija građana o zdravom načinu života i uzgoju hrane u urbanoj i ruralnoj sredini.

Izvor: banjaluka.rs.ba