latinica  ћирилица
15/10/2018 |  12:13 | Autor: Agencije

Nestanak saudijskog novinara prijeti tržištu nafte

Nakon što su iz SAD zaprijetili sankcijama Saudijskoj Arabiji, analitičari tržišta nafte upozorili su na moguću krizu kada je riječ o snabdijevanju ovim energentom, pišu svjetski mediji.

Dok se Rijad pokušava odbraniti od međunarodnog pritiska i optužbi da je odgovoran za nestanak poznatog saudijskog novinara DŽamala Košagija, analitičari upozoravaju da bi moglo doći do pada globalnih tržišta nafte.

Tržišta su se već našla pod opterećenjem zbog američkih sankcija Iranu, a nametanjem sankcija još jednom velikom izvozniku nafte situacija bi eskalirala. Saudijska Arabija našla se prethodno pod pritiskom da poveća proizvodnju i isporuku nafte kako bi se smanjila njena cijena, a sankcije bi dodatno pogoršale odsutnost Irana s tržišta.

Ugledni ekonomista Robert Karnel izjavio je kako incident "otvara novi izvor rizika", jer bilo kakva saudijska odmazda vjerojatno će doći uglavnom kroz smanjenje snabdijevanjem nafte i njenim višim cijenama.

Dosadašnja politička retorika iz Rijada u vezi s optužbama za ubistvo novinara, kao i politički pritisak iz SAD-a i Evrope, već su dodatno pridonijeli postojećem pritisku na cijene sirove nafte.

Odnosi između Saudijske Arabije i nekih dijelova međunarodne zajednice brzo su se pogoršali nakon nastanka Kašogija u, početkom ovog mjeseca nakon posjete saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijska Arabija i dalje odbacuje odgovornost da je odgovorna za njegov nestanak, dok turske vlasti vjeruju da je novinar a ubijen u zgradi konzulata, a tijelo mu je potom uklonjeno.