latinica  ћирилица
15/10/2018 |  11:27 ⇒ 11:30 | Autor: SRNA

Unija nezavisnih sindikata: Spremni i na proteste zbog Aluminija

Unija nezavisnih sindikata Federacije BiH poručila je da je cijela Hercegovina uz mostarski kombinat Aluminij i da su svi iz tog sindikata spremni da idu i na proteste u Sarajevo i izraze nazadovoljstvo zbog nemara federalne Vlade.
Aluminij Mostar (Foto: radiosarajevo.ba) -
Aluminij Mostar (Foto: radiosarajevo.ba)

Unija nezavisnih sindikata FBiH uputila je podršku Nezavisnom sindikatu Aluminij u borbi za preduzeće i radna mjesta.

"Tražimo od Vlade FBiH, kao najvećega pojedinačnoga suvlasnika mostarske fabrike, da ozbiljno shvati izuzetno teško stanje u kojemu se Aluminij nalazi i da odmah danas pristupi rješavanju onih pitanja na koja može direktno uticati. Gašenje postrojenja Aluminija značilo bi potpuno uništenje ovoga poduzeća i nesagledive posljedice, kako za radnike i njihove porodice, tako i na mnoge njihove kooperante", navedeno je u saopštenju Unije nezavisnih sindikata FBiH, koje je potpisao predsjednik Unije Јosip Milić.

Radnici Aluminija juče su simbolično blokirali trafostanicu u Čulama kod Mostara da bi upozorili na posljedice skidanja preduzeća sa elektromreže.

Uprava Alumija saopštila je u petak, 12. oktobra, da im Nezavisni operater sistema BiH prijeti isključenjem sa elektromreže, što bi značilo smrt za ovo preduzeće. Uz to ističe i ugovor za snabdijevanje električnom energijom sa Elektroprivredom HZ HB, kojoj duguju ogromne iznose.

Iz Alumija su naveli da su obezbijedili snabdijevanje električnom energijom do ponedjeljka u ponoć. Od Vlade FBiH kao 44 odstotnog vlasnika traže da se uključi u rješavanje problema.

U Kombinatu Aluminij zaposleno je 900 radnika, a procjenjuje se da zajedno sa koopreantima od ovog preduzeća zavisi 10.000 ljudi.