latinica  ћирилица
14/10/2018 |  17:49 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Otišla još jedna diva jugoslovenskog i srpskog glumišta - preminula Milena Dravić

Јedna od najvećih glumica bivše Јugoslavije, Milena Dravić, preminula je u noći subota na nedjelju u 79. godini u Beogradu. U briljantnoj umjetničkoj karijeri koja je trajala gotovo 60 godina ostvarila je brojne višestruko nagrađivane filmske i pozorišne uloge kojima je još za života stekla kultni status.

Milena Dravić rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu. U beogradskom Ateljeu 212 ostvarila je neke od svojih prvih profesionalnih uloga, a sve poslije toga bila je uzlazna putanja prema statusu filmske, televizijske i pozorišne zvijezde. Vanserijski talenat Milene Dravić podario nam je stotine glumačkih ostvarenja u različitim žanrovima. Znala je udahnuti život kako u ranjive žene sa društvenih margina i tako i u ekscentrične heroine "Crnog talasa".

Velike simpatije jugoslovenske filmske publike dobila još kao student Fakulteta dramskih umjetnosti 1962. godine sa filmom "Prekobrojna". Ova joj je uloga donijela slavu i najprestižniju jugoslovensku filmsku naradu "Zlatna arena". Uslijedili su kultni filnovi Јutro, Kozara, Bitka na Neretvi, i mnogi drugi. Televizijske ekrane osvojila je u prvoj polovini sedamdesetih kada je sa svojim životnim partnerom Draganom Nikolićem vodila zabavni program "Obraz uz obraz". Veliku popularnost i omiljenost u narodu stekla i ulogom u TV seriji za djecu Priče iz Nepričave, gdje je glumila učiteljicu u jednoj seoskoj školi.

Osvojila je brojne glumačke nagrade, među njima se posebno ističu Zlatna palma u Kanu za sporednu ulogu u filmu "Poseban tretman" Gorana Paskaljevića, dvije Zlatne i šest Srebrnih arena na Filmskom festivalu u Puli. Posljednje veliko glumačko priznanje dobila je krajem prošle godine kada joj je u Zvezdara teatru u Beogradu uručen Dobričin prsten za životno djelo. 

Milena Dravić biće sahranjena 19. oktobra u Aleji velikana, pored supruga Dragana Nikolića. Prije posljednjeg ispraćaj dive biće održana komemoracija u Zvezdara teatru. Kolege, poznate ličnosti i poštovaoci opraštaju se od najvoljenije srpske glumice. Telegrame saučešća uputili su i zvaničnici Republike Srpske.