latinica  ћирилица
14/10/2018 |  15:58 | Autor: SRNA

Banjaluka- obnovljeno 15 škola, radovi na još četiri

Na području Banjaluke privode se kraju radovi na obnovi i sanaciji četiri osnovne škole, dok je završena rekonstrukcija 15 škola, za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno 1,9 miliona KM, saopšteno je iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Gradske uprave.
Škola - Foto: RTRS
ŠkolaFoto: RTRS

U toku su radovi na jednom od najvećih projekata, a riječ je o rekonstrukciji Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić" u naselju Borik, koji je vrijedan milion KM.

U okviru ovog projekta na zgradi škole biće izrađena fasada i zamijenjena kompletna stolarija.

Pri kraju su radovi na proširenju područnog odjeljenja ove škole u naselju Česma, gdje će biti dograđena dodatna učionica i centralno grijanje.

"Ove radove incirao je veliki rast broja stanovnika ovog naselja i sve veći broj đaka koja pohađaju ovu školu", navodi se u saopštenju.

Do kraja mjeseca trebalo bi da se završi i instalacija platforme za osobe sa invaliditetom u školi "Ivo Andrić", dok se očekuje i početak radova na zamjeni dijela spoljne stolarije u školi "Đura Јakšić".

Јedan od većih poslova u okviru ovogodišnje rekonstrukcije školskih objekata, bila je i sanacija ravnog dijela krova Tehničke škole, koja je završena početkom mjeseca.

"Popravkom je riješen dugogodišnji problem, zbog kojeg nije bilo moguće koristiti 11 učionica u ovom objektu", navodi se u saopštenju.

Uspješno je okončana i sanacija krova na područnoj školi "Milutin Bojić" u Mišinom Hanu, za šta je Grad izdvojio sredstva, te je ovih dana okončana zamjena dijela stolarije stradale u olujnom nevremenu.

"Bez obzira na to što osnovne škole nisu u nadležnosti gradskih službi, odlučeno je da se uđe u ovaj posao, s namjerom da najmlađi sugrađani dobiju dobre uslove za školovanje", navodi se u saopštenju.

Tako su u ovogodišnjoj akciji toplije učionice dobili đaci u osnovnim školama "Dositej Obradović", "Јovan Cvijići", "Desanka Maksimović", "Georgi Stojkov Rakovski" i "Vojislav Ilić", te u Elektrotehničkoj školi.

Bolje uslove dobili su i učenici škola "Ivan Goran Kovačić", "Јovan Dučić" i "Miroslav Antić", na kojima su rekonstruisani krovovi, te škola "Branko Ćopić", "Aleksa Šantić", "Petar Kočić" i "Sveti Ćirilo i Metodije" u kojima su sanirani mokri čvorovi, odnosno dimnjak.

Nakon više decenija počelo je i rješavanje problema u školi "Branko Radičević" na Starčevici, koju pohađa veliki broj djece, te je novcem iz republičkih izvora pokrenuta dogradnja osam učionica u ovoj školi, čime bi trebalo da bude riješen ključni problem ove škole.

Istovremeno je u pripremi i projekat izgradnje fiskulturne sale za ovu školu.